Кінець соціальної казки: у РФ хочуть позбавити непрацюючих громадян безкоштовної меддопомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець соціальної казки: у РФ хочуть позбавити непрацюючих громадян безкоштовної меддопомоги

Світ
2467
Непрацюючих росіян можуть позбавити права отримувати безкоштовну медичну допомогу. Про це сказав міністр праці Максим Топілін на зустрічі з членами комітету з соціальної політики Ради Федерації, на якій обговорювалися законодавчі плани на осінь.
“Чому з бюджету суб’єкта перераховуються гроші до фонду обов’язкового медстрахування за непрацюючих людей без оцінки ситуації? Серед “непрацюючих” є ті, хто трудиться, має дохід, але не платить податків і не робить відрахування до соцфондів, тоді чому вони повинні отримувати медичну допомогу за рахунок тих, хто також трудиться, але при цьому і обов’язкові платежі робить?”- здивувався міністр Топілін.
Подібне обмеження, як сподіваються чиновники, може послужити стимулом для переходу частини жителів країни з нелегальної зайнятості в легальну, іншими словами, позбавлення доступу до безкоштовної медицини стимулює росіян до пошуку роботи та легалізує ринок працевлаштування.
Голова Мінпраці також торкнувся теми працюючих пенсіонерів, яким пообіцяв відмовитися від політики перерахунку пенсій. У міністерстві хочуть ділити платежі, що надходять однаково як для працюючих літніх людей, так і для непрацюючих.
Ще однією темою, порушеною міністром, стало соціальне страхування мігрантів від тимчасової непрацездатності. Відповідні поправки до законодавства, за словами Топіліна, будуть внесені до Держдуми в найближчі тижні. Іноземних громадян також хочуть зобов’язати мати поліси додаткового медстрахування, які вони або будуть купувати самі, або їм їх стануть видавати роботодавці.
Нагадаємо, минулого літа підвідомча Мінпраці Федеральна служба з праці та зайнятості Росії (Роструд) вирішила оголосити конкурс на розробку заходів по боротьбі з “соціальними утриманцями” – так у відомстві називають тих, хто не платить страхових відрахувань і податків.
Роструд пропонує ввести адміністративне покарання для роботодавців, скорочення соціальних держгарантій і збільшення плати за послуги ЖКГ для працюючих в “сірій” зоні економіки.
За оцінками відомства, на “сірому” ринку праці працюють від 14 до 18,6 мільйона осіб. У квітні 2013 року віце-прем’єр Ольга Голодець оцінила “сірий ринок” в 38 мільйонів чоловік. Минтруд оцінює розміри тіньового сектора трохи скромніше. За даними відомства, він обмежений приблизно 15% – саме стільки працездатних росіян не платять страхові внески.
Крім того, за даними Інституту сучасного розвитку, російський неформальний сектор приблизно в 1,5-2 рази перевищує параметри розвинених країн. При цьому зростає розрив між темпами створення нових робочих місць та ліквідацією підприємств. Підприємства закриваються швидше, ніж відкриваються нові виробництва, в 1,3-1,5 рази, а скорочені робочі руки перетікають у “тінь”.
Для працівників це погано через соціальну незахищеність, а рівень зарплат у неформальному секторі на 18-20% нижче, ніж за офіційної зайнятості. Для економіки в цілому все це – недоотримані податки.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас