Українські студенти можуть врятувати польські вузи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські студенти можуть врятувати польські вузи

Світ
839
Студенти з України можуть врятувати від банкрутства польські приватні вищі навчальні заклади, яким у найближчі роки через демографічну кризу в країні загрожує банкрутство.
За даними видання, за кілька років у польських вузах буде навчатися на 700 тисяч студентів або майже на 40% менше, ніж у рекордному для польської освіти 2005 році – 1,9 млн.
“Все через демографічну кризу, через яку з кожним роком стає все менше дев’ятнадцятирічних. За даними демографів, у 2020 році їх буде 361 тисячі, або вдвічі менше, ніж у 2002 році”, – пише газета. У таких умовах молоді поляки зможуть навчатися безкоштовно у державних вищих навчальних закладах, а частина приватних вузів зникне.
Видання вважає, що польські приватні вузи можуть бути цікавими для українців, оскільки плата за навчання в них неістотно відрізняється від вартості навчання в українських університетах.
Крім того, за даними Uwazam Rze, польські вузи пропонують кращу якість освіти, на яку все частіше звертають увагу роботодавці.
“Катастрофічна ситуація в українській освіті, безсумнівно, є великим шансом для польських приватних вузів, які зараз можуть відкривати за Дніпром свої філії. Парафована угода про асоціацію, яку планується підписати на саміті “Східного партнерства” у листопаді, ще більше полегшить їм таку діяльність”, – відзначає газета.
За даними видання, в Польщі діє 450 державних та приватних вищих навчальних закладів.
Як відомо, в останні кілька років кількість студентів з України у Польщі значно зросла. Якщо ще в 2010 році там навчалося близько 5 тисяч українців, то вже в 2013 році їх кількість зросла майже вдвічі.
Фахівці відзначають, що молоді українці, які стоять перед вибором навчального закладу, тепер все частіше замислюються про перспективу працевлаштування. Закінчення європейського вузу дає більше можливостей знайти добре оплачувану роботу, а навчання у Польщі не завжди дорожче, навпаки – іноді навіть дешевше.
За приблизними підрахунками Центру досліджень суспільства, в 2010 році українські студенти заплатили за навчання в Польщі близько 4 млн євро. Якщо врахувати щомісячне проживання кожного студента, то в цілому в економіку Польщі молоді люди з України вклали 21,5 млн євро. А враховуючи динаміку приїзду студентів, вже в 2013 році ця сума досягне 36 мільйонів євро.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас