Тарифи депозитарію НБУ в 50 разів перевищують вартість послуг Нацдепозитарію - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи депозитарію НБУ в 50 разів перевищують вартість послуг Нацдепозитарію - НАБУ

Кредит&Депозит
799
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) просить депозитарій Національного банку України (НБУ) встановити обмеження суми максимальної плати за зберігання цінних паперів, як це передбачено в інших депозитаріях, що працюють в даний час на ринку. Відповідне звернення комітет НАБУ з питань банківської інфраструктури та платіжних систем направив на адресу голови Нацбанку Ігоря Соркіна.
Комітет, зокрема, пропонує встановити обмеження сум, які сплачують хранителі депозитарію НБУ за зберігання одного цінного паперу на рахунку у цінних паперах протягом одного календарного дня для оптимізації тарифів і зняття надлишкового навантаження на банківську систему України. Свою позицію в НАБУ пояснили тим, що банки, які мають у портфелі суттєві обсяги облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), витрачають значні кошти на їх зберігання в депозитарії Нацбанку.
Асоціація наводить свої розрахунки: виходячи з діючих тарифів на зберігання одного цінного паперу, банк з активами ОВДП на суму 3-4 млрд грн щомісяця сплачує депозитарію НБУ від 40 до 70 тис. грн, тоді як при зберіганні цінних паперів на відповідну суму в Національному депозитарії Україна – від 800 до 1700 грн на місяць. Ці розрахунки підтверджуються також фактичними даними низки банків, говориться в листі НАБУ.
Крім цього, витрати банків збільшаться у зв’язку з тим, що з 11 жовтня 2013 року на обслуговування в депозитарій Нацбанку перейдуть муніципалітети, які є емітентами облігацій міських позик. “Відповідно, якщо будуть застосовуватися поточні тарифи до цих активів, сума витрат комерційних банків на депозитарне обслуговування значно зросте, що на сьогодні і так досить обтяжливо”.
Як повідомлялося, оприлюднений в середині жовтня 2012 року Закон “Про депозитарну систему” передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, які раніше поєднували ВДЦП і Національний депозитарій України (НДУ). Закон передбачає створення єдиного Центрального депозитарію (ЦД) на базі НДУ, хоча той і поступається ВДЦП за обсягами обслуговуваних активів.
У частині РЦ закон встановлює, що на першому етапі основним акціонером цієї структури, створюваної у вигляді ПАТ зі статутним капіталом мінімум 100 млн грн, буде Національний банк, частка якого повинна перевищувати 75%, проте згодом, через п’ять років, вона може знизитися до 25% +1 акція. Іншими акціонерами можуть бути професійні учасники фондового ринку та міжнародні депозитарно-клірингові установи.
Національний банк вирішив створити РЦ на базі ВДЦП і зробив відповідну оферту акціонерам депозитарію. У результаті Нацбанк збільшив свою частку в ньому до 77,6%. У той же час депозитарієм і зберігачем державних паперів залишиться депозитарій НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас