З наступного тижня в Україні впадуть ставки за валютними депозитами - постанова НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З наступного тижня в Україні впадуть ставки за валютними депозитами - постанова НБУ

Валюта
5938
Банкіри пообіцяли знизити депозитні ставки по валютних вкладах населення: після 30 вересня відсотки повинні просісти на 0,3% річних. Так на громадянах відіб’ється постанова Нацбанку. Новим документом порушуються вимоги з резервування за валютними вкладами юридичних і фізичних осіб – з 5% до 7%.
«Через це банкам доведеться більше витрачати на залучення валютних вкладів. Фінустанови будуть змушені розділити ці витрати з вкладниками. Ми робили перші прикидки: ставки за доларовими депозитами населення можуть скоротитися десь на 0,3% річних. Зараз по них у середньому платять до 7,5% річних», – прокоментував «Вістям» нові вимоги член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
За словами експерта, зниження валютних ставок буде стимулювати зростання попиту на гривневі вклади – саме до цього і прагне регулятор. «Ще сильніше виросте різниця в дохідності валютних і гривневих депозитів, і населення буде активніше інвестувати у внески в нацвалюті», – зазначив Кравець. За даними Нацбанку, на 1 вересня 2013 55,8% депозитів населення припадало на гривню і 44,2% – на інвалюту.
Крім того, банкіри очікують, що нова вимога відіб’ється ще й на валютному ринку. «З 30 вересня банкам доведеться збільшити загальні обсяги резервів, «заморозити »на рахунках додаткові 2-2,3 млрд грн (резерви формуються в нацвалюті). Відповідно зменшиться обсяг вільної гривневої маси, за допомогою якої банки сьогодні влаштовують валютні спекуляції на безготівковому ринку, підштовхуючи вгору котирування долара. Тобто нові вимоги дозволять знизити тиск на курс», – розповів нам заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас