Незаконні торговці зброєю з України і РФ відмивають гроші в Латвії - доповідь C4ADS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незаконні торговці зброєю з України і РФ відмивають гроші в Латвії - доповідь C4ADS

Кримінал
385
Латвійські банки надають російським і українським торговцям зброєю фінансові послуги з легалізації злочинно здобутих коштів, свідчить доповідь неприбуткової організації C4ADS, що базується в США.
Організація, що займається добуванням і аналізом відомостей з питань конфліктів та безпеки, вказує, що має докази того, що Одеською мережею, до якої входять особи і компанії логістики, що відповідають за вивезення з РФ і України зброї від імені урядових продавців, використовуються латвійські банки, відомі або обвинувачені в участі у відмиванні грошей, і що в Панамі зареєстровані компанії, “уповноваженими директорами” яких є латвійські піддані.
Автори доповіді Том Уолес і Фарлі Мескіт роз’яснюють, що значення зареєстрованих у Панамі офшорних “фірм – поштових скриньок” для російських і українських незаконних операцій із зброєю, посади директорів у яких найчастіше займають латвійські піддані Ерік Ванагель і Стан Горін, імена яких використовуються для установи “тисяч компаній, відповідальних за широке коло злочинів”.
Разом з тим, у деяких підприємств, що входять в “Одеську мережу”, існують тривалі зв’язки з латвійськими банками, вказують автори доповіді. Найважливішим фактором називається членство Латвії в Євросоюзі, що дозволяє легалізовані тут гроші відправляти у “податковий рай” – Цюрих або Лондон.
При цьому C4ADS особливо відзначає зв’язок з Одеською мережею латвійського банку ABLV. Автори доповіді пишуть, що ABLV причетний до двох великих справ про відмивання грошей, і що це один з шести латвійських банків, що мають відношення до так званої справи Магнітського (решта п’ять – це Baltic International Bank, Trasta Kommercbanka, Rietumu Banka, Baltic Trust Bank і PrivatBank).
За даними документа, в серпні минулого року антикорупційна організація Global Witness звинуватила банк ABLV в легалізації неповних 30 млн доларів США (16 млн латів), нелегально здобутих в Киргизстані.
C4ADS підкреслює, що банк ABLV надає фінансову підтримку міжнародного заходу транспортного сектора Одеські дні моря і що його високопосадовці неодноразово виступали на цьому заході з промовами, а також проводили інші конференції, в яких брали активну участь представники угрупування.
Нагадаємо, раніше видання The Washington Post з посиланням на дослідження неурядової організації C4ADS вже повідомляло, що порт Октябрськ могли використовувати як перевалочний пункт для постачань зброї владі Сирії.
Зі свого боку, керівництво порту Октябрськ в Миколаївській області називає брехнею опубліковану в ЗМІ інформацію про можливі постачання через порт зброї до Сирії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас