У Туреччині почалися нові сутички - в Стамбулі і Антакьї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Туреччині почалися нові сутички - в Стамбулі і Антакьї

Світ
849
Нові акції протесту проти уряду прем’єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана пройшли в ніч на 16 вересня відразу в двох містах Туреччини – Стамбулі і Антакьї. У Стамбулі, повідомляє телеканал Sky News, протести супроводжувалися сутичками між поліцією і опозицією. У Антакьї, між тим, зіткнення продовжуються вже шосту ніч.
В історичному центрі Стамбула – Кадикеї – заворушення почалися після серії концертів. Сутички почалися, коли правоохоронці спробували затримати протестуючих, що прямували до штабу правлячої Партії справедливості і розвитку. Намагаючись зупинити активістів, поліція вдалася до застосування гумових куль і брандспойтів. Демонстранти зі свого боку перекрили вулиці барикадами і підпалили їх.
За попередніми даними телеканалу, в результаті зіткнень було заарештовано кілька активістів, один з учасників протесту – літній чоловік – госпіталізований.
Тим часом у місті Антакья в провінції Хатай, розташованому недалеко від кордону з Сирією, мітингувальники також побудували барикади і влаштували пожежу, але поліція застосувала проти них сльозогінний газ. Пізніше сили правопорядку загасили полум’я за допомогою водометів.
Черговий спалах народного гніву після практично двох місяців відносного затишшя був спровокований смертю на минулому тижні 22-річного учасника маніфестації проти вирубки лісу в Антакьї – Ахмета Атакан. 11 вересня антиурядові протести, крім Стамбула і Антакьї, вже пройшли в Анкарі та Ізмірі.
За офіційною версією поліції, демонстрант, що став шостою жертвою заворушень, впав з даху. І хоча глава МВС країни заявив, що поліція до його загибелі непричетна, опозиціонери відмовляються вірити у версію про нещасний випадок. Вони стверджують, що причиною падіння молодої людини було отруєння сльозогінним газом.
Незалежний аналітик Месут Улкер вважає, що причини заворушень набагато глибше, повідомляє Euronews. За словами аналітика, те, що відбувається потрібно «розглядати у світлі двох факторів»: «дзеркального відображення» всіх залучених в конфлікт «маргінальних груп», а також «спроби сформувати легітимну опозицію і прагнення до свободи слова» – нового феномена в Туреччині.
«І я вважаю, що недавні події наочно демонструють – назріла необхідність збалансувати демократичні процеси в турецькому суспільстві», – додає Улкер.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас