Фондовий огляд тижня від ФК Сократ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий огляд тижня від ФК Сократ

Фондовий ринок
580
07 квітня 2003 р.
Емісія "Київстара", конкурс по НЗФ і кінець кварталу
<і>Основні події фондового ринку минулого тижня
Обсяги торгів другий тиждень підряд залишаються досить значними. Так, на позаминулому тижні був установлений своєрідний рекорд - більш 222,2 млн. грн., на минулому тижні обсяги торгів хоча і скоротилися, але все-таки залишилися на значному рівні - 116,1 млн. грн. При цьому вже два тижні підряд головну скрипку у формуванні таких високих обсягів грають корпоративні цінні папери. Угоди по державних облігаціях практично не проводяться.
СОКРАТ Індекс протягом тижня зазнав досить значні коливання. Так, за минулий тиждень індекс мав максимальне значення 61,34 пункту, мінімальне було зафіксовано за підсумками п'ятничних торгів - 51,03 пункту (різниця складає близько 10 пунктів чи 20%). Однак за підсумками торгів зміни несуттєві - усього лише "мінус" 0,46 пункту (0,89%).
Як ми відзначали раніше левова доля (більш 88,87%) у структурі торгів належить угодам з корпоративними акціями й облігаціями. Перший рядок рейтингу дістався облігаціям ЗАТ "Київстар GSM" другої емісії. За неофіційною інформацією, отриманої нами від андеррайтерів випуску, попит на облігації при первинному розміщенні в три рази перевищив обсяг емісії. Багаторазове перевищення попиту над пропозиціями привело до того, що прибутковість при розміщенні облігацій серії "А" склала 15% замість заявлених 17%, при розміщенні серії "В" (номінованих валютну прибутковість) склала 12% замість 13,5%. Обсяги емісії обох серій складають 29,5 млн. грн. Сумарний обсяг емісії - 59 млн. грн. Таким чином, ЗАТ "Київстар GSM" можна поздоровити з третім вдалим виходом на ринок облігаційних позик. Раніше компанія успішно розмістила і погасила на внутрішньому ринку емісію в розмірі 87 млн. грн., що була випущена чотирма серіями із прибутковістю від 18% до 20% річних. У листопаді 2002 р. компанія успішно дебютувала на зовнішніх ринках, випустивши і розмістивши євроноти на суму $100 млн. Теперішні результати розміщення свідчать про високий рівень довіри внутрішніх інвесторів до компанії. Можна з упевненістю говорити про те, що ці облігації (як і облігації випуску 2001 г) будуть одними з найбільш популярних інструментів на фондовому ринку України.
Серед інших облігацій, що прийняли участь у торгах на минулому тижні варто відзначити облігації ТОВ "Аркада фонд" серії "Е" (обсяг торгів більш 10 млн. грн.) і облігації другого випуску аеропорту "Бориспіль" серії "А", обсяг угод, по яких склав більш 5,4 млн. грн.
Структура торгів цінними паперами в ПФТС
Обсяги операцій з "блакитними фішками" з "позахмарних" 9 млн. грн. за тиждень до більш звичних рівнів 500-700 тис. грн. Ріст СОКРАТ Індексу, що спостерігався на початку тижня і подальший спад пояснюється досить просто - понеділок був останнім днем не тільки місяця, але і кварталу і деякі нечисті на руку брокери виставляють більш високі котирування, для того щоб "закрити" квартал і мати можливість вказати в звітах більш високу ціну на акції. Звичайно котирування ставляться з такими умовами, щоб угоду не можна було провести, наприклад, потрібно постачання акцій у системі реєстраторів протягом одного дня, що при теперішньому рівні оперативності роботи реєстраторів практично нереально. Природно, завищені котирування при розрахунках відбиваються на значенні СОКРАТ Індексу, що приводить до його "паперового" росту. Як правило наступного дня, що є першим днем нового місяця, котирування повертаються на свій звичайний рівень і все йде своєю чередою. Тому, читач, ремствувати на те, що Ви не встигли продати за вигідними цінами не слід. Продажа відбутися фізично не могла.
Так і відбулося в понеділок. До кінця торгової сесії були "підняті" котирування по акціях "Укрнафти" і "Укртелекома", що привело не тільки до росту СОКРАТ Індексу, при розрахунку якого враховуються котирування обох цінних паперів, але і OIL&GAS Index-а, при розрахунку якого беруться в увагу котирування акцій ВАТ "Укрнафта".
Дилерський ринок. Котирування по "блакитних фішках"
Ринок "блакитних фішок", як ми відзначали у своєму попередньому огляді, поводиться досить спокійно. З усіх "значних" змін можна відзначити тільки акцепт у торговій системі котирування на продаж по акціях ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод". Обсяг угоди був досить значний - 452 тис. грн. (188 508 акцій, що складає 0,34% від статутного фонду). Брокер, що виставляв котирування на продаж, після проведення акцепту зняв своє котирування, у результаті краща брокерська ціна пропозиції піднялася до 4,2 грн. за акцію.
По інших цінних паперах спостерігаються тільки мляві коливання, що не дозволяють говорити про яку-небудь тенденцію.
Ми продовжуємо стежити за приватизаційним конкурсом із продажу 25% ВАТ "Нікопольський завод феросплавів". На минулому тижні Антимонопольний комітет України висловив свою офіційну точку зору на конкурс. Коротенько вона зводиться до наступного:
1. АМК завжди стояв над корпоративними конфліктами, що зв'язані з придбанням підприємств, регулюючи цей процес, але, не приймаючи в ньому якусь сторону.
2. У комітет надійшло 13 заявок від претендентів на участь у конкурсі.
3. Дотепер нікому не було видано дозволу чи заборони на участь у конкурсі.
4. У результаті проведення попереднього аналізу АМК заявляє про проблематичність одержання дозволу Стаханівським чи Запорізьким ферросплавними заводами (ЗМІ відносять їх до групи Приватбанку).
Раніше А. Костусев заявляв про те, що АМК не допустить, щоб один власник мав у власності 2 з 3-х найбільших феросплавних заводів в Україні. За його словами, ринок феросплавів є стратегічним. "Це базова галузь вітчизняної промисловості, від її безпосередньо залежить надходження в бюджет, соціальна сфера промислових міст і рівень життя простих людей. Ми зробимо все можливе, щоб не допустити посилення монополізації цього ринку і попередити на ньому будь-які монопольні зловживання", - відзначив голова АМК.
Як відзначив А. Костусєв, остаточне рішення АМК по питанню приватизації НЗФ буде прийнято після розгляду всіх заявок потенційних покупців і проведення комітетом спеціального дослідження. Термін розгляду заявки - 30 днів. На сьогоднішній день АМК розглядає 13 заявок, що надійшли, у тому числі заявку "Приватбанку". За словами А. Костусєва, лише декільком з них може бути даний дозвіл на придбання 25%-ого пакета акцій НЗФ.
У відповідь на це представники "Приватбанку" уже заявили, що "Приватбанк" має намір подати в суд на Антимонопольний комітет, якщо АМК прийме "неаргументоване" рішення про неможливість банку брати участь у конкурсі з продажу 25%-го пакета акцій ВАТ "Нікопольський завод феросплавів". Про це заявив голова наглядацької ради КБ "Приватбанк" Ігор Коломойський.
Судячи із заяв, під сумнівом знаходиться тільки участь у конкурсі фізичних осіб і групи компаній так чи інакше зв'язаних із КБ "Приватбанк". Питання участі в конкурсі ФПІГ "Інтерпайп", схоже, вирішений і не обговорюється. У випадку, якщо буде допущена тільки ФПІГ "Інтерпайп", то особливої конкуренції очікувати не приходиться, а значить ціна значно не зросте.
Котирування АДР українських емітентів
Котирування по більшості Адр-ам українських емітентів на минулому тижні не змінювалися. Тільки котирування по Адр-ам Центренерго істотно знизилися, утративши майже 17% своєї вартості.
Українські єврооблігації
Українські євробонди на минулому тижні продемонстрували злагоджений ріст при досить непоганих обсягах угод. Особливо вражають обсяги операцій по євробондам, деномінованим у євро - більш 11 млн. євро по номінальній вартості! Необхідно відзначити, що обсяги операцій з українськими евробондами за минулий квартал істотно збільшилися, навіть не дивлячись на те, що ці цінні папери котируються по 105-107% від номіналу.
За матеріалами:
Сократ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас