Українцям масово затримують виплату декретних та лікарняних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям масово затримують виплату декретних та лікарняних

Казна та Політика
5445
Фонд з тимчасової непрацездатності несвоєчасно платить за лікарняними і декретними. Схожа ситуація – у тих, хто отримує допомогу з безробіття у Фонді зайнятості: їм платять тільки за липень, хоча треба платити вже за серпень.
На це масово скаржаться наші читачі. «Я пішла в декретну відпустку 15 липня, здала документи, але досі нічого не отримала! У Солом’янському відділенні Фонду в Києві мені сказали, що казначейство не перераховує. Кажуть, таких як я, тільки по Києву – близько 70 тис. ос., і грошей на всіх не вистачає», – розповіла викладач Національного авіауніверситету Анастасія С.
«Так, затримка за лікарняними близько двох місяців. У Фонді кажуть, що Держказначейство не перераховує їм грошей», – підтвердила і бухгалтер по зарплаті великого холдингу Галина Миколаєва. У Солом’янському відділенні Фонду стверджують, що документи в казначейство відправляють вчасно (протягом 3-5 днів), а грошей чекають набагато довше.
Затримують виплату і за заявками Фонду з безробіття.
«Питання з соцвиплатами перебувають на контролі у міністра, всі начальники департаментів відповідають особисто, щоб не було тяганини з документами», – запевнив нас прес-секретар міністра соцполітики Павло Кучер.
У Держказначействі, схоже, дійсно з грошима сутужно. «У першу чергу грошовим ресурсом забезпечуються захищені статті бюджету (зарплати бюджетникам, виплата пенсій і пільг). Лікарняні та допомоги до них не належать, тому їх виплачують по мірі надходження коштів. Якщо є великі затримки, то в кожному конкретному випадку треба розбиратися», – відповіли нам у прес-службі Держказначейства.
Президент Украналітцентру Олександр Охріменко вважає, що грошей в бюджеті влітку завжди менше, ніж восени і взимку, тому що активність бізнесу знижується, звідси і затримки з виплатами. «Думаю, ситуація виправиться до зими: бізнес активізується і найбільші надходження до бюджету від податків традиційно підуть в IV кварталі. З усіма казна розрахується за 2-3 місяці», – упевнений Охріменко. Виконавчий директор фонду Блейзера Олег Устименко каже, що проблема навряд чи вирішиться до кінця року, тому що заборгованість накопичувалася, за його словами, з кінця 2012-го: «Показники бюджету за доходами не виконуються – замість зростання ВВП маємо падіння, замість інфляції (яка номінально збільшує доходи казни. – Авт.) – стабільність цін. Недобір складе мінімум 18-20 млрд грн, тому затримки з виплатами за лікарняними та допомогами восени скоротяться, але повністю не зникнуть».
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас