Іпотека для населення знову "подешевшає" - нова гучна обіцянка від влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека для населення знову "подешевшає" - нова гучна обіцянка від влади

Кредит&Депозит
1364
Іпотечні кредити для українців можуть стати дешевше – з подібною заявою виступив керівник Державної іпотечної установи Валентин Рибачук. За словами чиновника, ДІУ через уповноважені банки фінансує кредити фізособам на придбання нерухомості. Наскільки саме зменшиться вартість позики для громадян, поки точно не визначено.
“Ставка рефінансування залежить від вартості залучених на ринку цінних паперів ресурсів (ДІУ залучає гроші через розміщення облігацій з держгарантією – ред.). Якщо буде знижуватися вона, то стане скорочуватися і відсоток рефінансування. Наприклад, наше минуле розміщення було під 14,3% річних , що дозволило нам опустити ставку з 18% до 15,3% річних”, – пояснила голова управління зі зв’язків з громадськістю ДІУ Ганна Волобуєва.
Неофіційно фінансисти очікують нової прибутковості на рівні 12,5-13,5% річних. “Зазвичай облігації іпотечної установи розміщують в тому ж коридорі, що і держоблігації внутрішньої держпозики, з якими працює Мінфін. Якщо скоро банки викуповуватимуть останні випуски ОВДП під 12-14% річних, думаю, ДІУ зможе розраховувати на гривню в середньому під 13% річних (швидше за все, ми побачимо два розміщення). І в підсумку установа зможе опустити свої відсотки для банків на 1-1,5% річних, і на ті ж 1-1,5% знизять ставки для населення кредитори”, – роз’яснив глава казначейства одного з київських банків.
Відзначимо, що падіння ставок станеться лише за новими кредитами і не торкнеться раніше виділених позик. Фінансисти, які надають іпотечні кредити за програмою ДІУ, обіцяють зменшити іпотечні відсотки майже відразу після зміни ставок іпотечною установою.
“Звичайно, ми вітаємо зменшення вартості кредитів, але 1-1,5% – це не дуже багато. Адже є ще й банківська комісія: зараз, отримуючи ресурси ДІУ під 15,3%, ми, додаючи свої 2-3% річних, видаємо іпотеку позичальникові під 17,3-18,3% річних. Якщо ставка трохи просяде, то відсоток для клієнтів опуститься на 1-1,5%, але все одно він залишиться досить високим”, – розповів газеті перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.
Варто додати, що відчутного зростання попиту на кредити експерти очікують тільки при значному падінні вартості іпотеки.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас