Новий удар по Молдові: слідом за ембарго молдавського вина РФ припинить імпорт фруктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий удар по Молдові: слідом за ембарго молдавського вина РФ припинить імпорт фруктів

Світ
881
Росія слідом за ембарго на постачання молдавського вина може призупинити імпорт сільгосппродукції з Молдови. Про це повідомило румунське видання Adevarul, у розпорядженні якого опинився лист заступника глави Россільгоспнагляду Олексія Сауріна міністру сільського господарства Молдавії Василю Бумакову.
У листі, копія якого опублікована в замітці Adevarul, говориться, що в Россільгоспнагляді знову виявили партію заражених молдавських фруктів при ввезенні їх на російський ринок. Саурін нагадав про попередні порушення фітосанітарної безпеки молдавськими постачальниками і зазначив, що якщо ситуація не виправиться, російські органи залишають за собою право ввести тимчасову заборону на поставки сільгосппродукції з республіки.
Напередодні повідомлялося, що президент Румунії Траян Бесеску оголосив, що його країна готова збільшити закупівлі молдавського вина, щоб зменшити негативні наслідки ембарго з боку Росії. Крім того, і Бесеску, і президент Молдови Ніколае Тімофті визнали необхідність прискорити будівництво газопроводу Ясси-Унгени, який вважається альтернативою постачання палива з Росії. Крім того, Конституційний суд Молдови призупинив передачу міжнародного кишинівського аеропорту в концесію російському консорціуму.
Всі зазначені кроки були зроблені молдавською владою відразу після того, як увечері 10 вересня Росспоживнагляд заборонив постачання молдавського вина до Росії. За словами глави відомства Геннадія Онищенка, обмеження будуть діяти, поки влада республіки не прийме заходи, спрямовані «на системне вирішення проблеми». Раніше в Росспоживнагляді повідомляли про претензії до якості вин з Молдавії і попереджали, що можуть повторити «драконівські заходи» 2006 року.
У самій Молдові пов’язують претензії, які виникли у Росії, з відмовою республіки вступити до Митного союзу РФ, Білорусі і Казахстану, віддавши перевагу інтеграції з Євросоюзом. У свою чергу, як передає BBC News, Єврокомісія попередила російську сторону про неприпустимість погроз республікам колишнього СРСР, якщо ті націлені на більш тісні економічні зв’язки з європейськими партнерами.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас