Ринок пального за тиждень: чого чекати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок пального за тиждень: чого чекати?

Енергетика
2029
В Україні продовжують зростати середні роздрібні ціни на скраплений газ. Загальний тренд посилився і автолюбителям, які використовують для заправки газ, можуть почати панікувати.
Впродовж тижня ціна на скраплений газ підвищилися ще на 17 копійок і сягнула 6,03 грн/літр. Зростання – майже 3%. В той час як у минулі тижні спостерігалося зростання на рівні 0,3 або 0,5%.
Якщо додати попередніх два тижні (кінець серпня – початок вересня), то за три тижні ціна збільшилася майже на 5%.
Мінімальна ціна нарешті змінилася і змінила своє регіональне розташування та була зафіксована у Сумській області – 5,45 грн/літр. Як відомо, що минулого тижня мінімальна ціна становила 5,09 грн/літр.
Максимальна ціна не змінила свого регіонального розташування (Донецька обл.), але зросла із 6,30 до 6,50 грн/літр.
Ринок скрапленого газу лихоманить від кінця серпня. І проблема зростання цін пов’язана з дефіцитом імпортного скрапленого газу, який постачається з Росії та Казахстану.
Середні ціни на нафтопродукти практично не змінилися. На ринку пального зберігається спокій – 9,94-10,91 грн/літр.
На бензин А-80 ціна залишилася на рівні 10,20 грн/літр. На бензин А-92 – знизилася із 10,54 до 10,53 грн/літр. На бензин А-95 – збереглася на рівні 10,91 грн/літр. Дизельне паливо продавалося за ціною 9,94, що на 1 коп. дешевше, ніж тиждень тому (9,95 грн/літр).
Як і прогнозувалося, осінь ознаменувався підвищення цін на нафтопродукти. Найбільше поки що “трусить” ринок скрапленого газу. Ціни на нафтопродукти незначно коливаються, що пояснюється зовнішніми впливами, світові цінами на нафту і вартістю нафтопродуктів на європейському ринку.
А ціни на нафту цього тижня вирівнялися. Ціна на нафту Brent за результатами тижневих торгів продовжувала зменшуватися – із 115,68 до 111,25 долара/барель. Падіння становило 4,43 дол. – майже 4%.
Ще півтора тижні тому ціна на Brent наближалася до позначки у 119 дол., а отже, тенденції ринку залишаються різнонаправленими.
Вартість нафти WTI сумарно знизалася – із 108,54 до 107,39 долара/барель. Протягом тижня вартість зменшилася на 1,15 долара. Нафти сорту WTI скоріше вернулася до попередніх позначок після того різко змінювала свою вартість протягом минулих тижнів – від 108 до 114 дол/барель.
Нафта Urals вслід за Brent зменшилася 115,3 до 111,7 долара/барель. Фактично російська нафта вернулася на позиції двотижневої давнини.
Для усіх сортів нафти головним фактором залишається політична та військова ситуація у Сирії.
Світові ціни на нафту синхронно знизилися після того, як Сирія погодився прийняти російську пропозицію про передачу хімічної зброї в Сирії під міжнародний контроль.
У понеділок керівник МЗС Росії Сергій Лавров запропонував Сирії дозволити встановити контроль над хімічною зброєю міжнародному співтовариству, домовитися про знищення арсеналу і приєднатися до Організації по забороні хімічної зброї.
Президент США Барак Обама прийняв цю ініціативу до розгляду. А держсекретар США Джон Керрі несподівано змінив свою політику відносно Сирії і заявив, що країна може уникнути військового втручання, якщо протягом наступного тижня передасть всю хімічну зброю міжнародному співтовариству.
Політичне керівництво Сирії погодилося із таким пропозиціями. Усе це миттєво вплинуло на ринок нафти та змусило спекулянтів покинути ринок.
Проте незважаючи на відносну стабілізацію ситуації із Сирією та цін на нафту залишається ризик повторення кризової ситуації та коливань на ринку.
Для українських споживачів поки що більш важливішою залишається проблема сезонного (осіннього) зростання цін на бензин та дизельне пальне, яке буде тривати до початку листопада.
Юрій Корольчук
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас