Валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок

Валюта
248
Нова схема валютників
Україна пожинає перші плоди лібералізації валютного ринку в контексті іракської кампанії. Ми вже згадували про своєрідну інтеграцію раніше автономного українського валютного ринку у форекс за допомогою безневинного арбітражу з євровалютою згідно його котирувань на світових ринках і офіційних курсах. Ця схема приводила до підвищення попиту на безготівковий долар, якщо курс євро на Заході падав. Очевидно, цієї схеми валютникам показалося мало. З запасників витягли вже застосовуваний раніше «проект трьох» (викуп наявного долара за безготівкову гривню при падінні курсу наявної «зелені» нижче офіційного) і модернізували в повній відповідності з новими правилами роботи на валютному ринку України.
З вечора 31 березня курс наявного долара почав рости. Це викликало неабиякий подив. По-перше, на світових ринках валюта США саме в цей день похитнулася. По-друге, на внутрішньому ринку України не було інструмента для підвищення курсу долара: обсяг готівки поза банками (М0) на 1 квітня склав 26 млрд. грн., що на 300 млн. грн. менше, ніж тижнем раніше. По-третє, завершення кварталу мало на увазі ріст попиту на наявну гривню, що вимагається для невідкладних платежів у скарбницю.
При такій кількості причин долару впору падати нижче плінтуса, а він ріс. За три дні квітня валюта США додала від 2 до 3 копійок. До уік-енду на ринку наявних склалися наступні курси долара: Київ — 5,305—5,320 UAH/USD, Харків 5,315—5,320 UAH/USD, Запоріжжя і Донецьк – 5,30—5,33 UAH/USD, Одеса — 5,31—5,325 UAH/USD, Дніпропетровськ — 5,315 – 5,325 UAH/USD, Сімферополь – 5,31–5,32 UAH/USD, Феодосія — 5,305—5,320 UAH/USD. Курси євро були такими: Київ — 5,79—5,83 UAH/EUR, Харків, Дніпропетровськ і Запоріжжя — 5,78—5,82 UAH/EUR, Феодосія — 5,78—5,80 UAH/EUR.
«Бичачий» феномен валютного ринку викликаний роботою могутнього пилососа, що качає наявний долар з ринку наявних на міжбанк і частково в засіки Нацбанку. Модернізований «проект трьох» виглядає так. Масова здача ВКВ (обсяг валюти, купленої банками в населення в останній тиждень березня склав $86,3 млн., проданої населенню - $49,9 млн.), викликана недостачею грошей через ріст цін і зниження середньої зарплати в лютому на 2,3% дала старт першому етапу проекту: трансформації наявних доларів у безнал. Після цього в перетвореному виді «зелень» з'являється на міжбанківському ринку, де неї реалізують за курсом 5,3315 UAH/USD у випадку ситуативного перевищення пропозиції долара чи ще більш високому курсі, якщо долара не вистачає.
Наприкінці березня середньостатистичний курс покупки «зелені» по країні знаходився на рівні 5,280-5,290 UAH/USD. Стало бути, подібна операція давала як мінімум п'ятак навару з кожного долара. Не можна не відзначити добірність і простоту алгоритму, а також оперативну акліматизацію вітчизняних валютників до нервуючого міжнародного валютного ринку і першим боязким крокам НБУ на шляху лібералізації. Підкреслимо, що реалізація подібного проекту не супроводжується емісією, що провокує інфляцію. Навпроти, вона демпфірує гостроту дефіциту доларів на міжбанківському ринку, допомагаючи НБУ утримувати курс гривні. Нові «прикладні» схеми роботи на валютному ринку країни дозволяють дуже точно пророкувати результат торгів безготівковим доларом (валютна чи гривнева інтервенція). З іншого боку, учасники ринку знайшли велику самостійність і мультиваріантність роботи з валютою. Думаю, це говорить про готовність українських дилерів до наступного етапу зближення з міжнародними ринками. Тим часом початок квітня, незважаючи на активну роботу з приведених схем і підвищення експортних мит на російську нафту, не привнесло на ринок безготівкового долара нічого нового. Як і раніше видне прагнення до балансу попиту та пропозиції, що, власне, і виразилося в нейтральному сальдо за минулий тиждень і незмінні курси долара на ринку.
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас