Бюджет-2014: Зростання купівельної спроможності і цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет-2014: Зростання купівельної спроможності і цін

Казна та Політика
1621
В уряді озвучили перші бюджетні показники на наступний рік, а експерти розходяться в думках щодо можливості його виконання.
У середу на засіданні уряду були озвучені перші орієнтири головного кошторису країни на наступний рік. У проект документа заклали такі показники: зростання ВВП за підсумком року – 3%, інфляція – 8%, дефіцит – 2,7% ВВП, а держборг повинен зменшитися до рівня 32-32,5% ВВП.
Ніякої додаткової інформації перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова не повідомила. Однак навіть за цими скупим цифрам економісти змогли припустити, як ми будемо жити в наступному році.
ЧЕКАЮТЬ НОВІ БУДІВНИЦТВА СТОЛІТТЯ
Отже, в уряді сподіваються на зростання економіки на рівні 3%. Цей показник, звичайно, не вражає – бувало й більше, але в період кризи і це не погано.
- Уряд зможе досягти такого зростання економіки тільки за рахунок низької бази порівняння в цьому році, – розповів нам директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. – У 2013 році показник ВВП падав, і добре, якщо за підсумками 12 місяців ми вийдемо на 0%. Тобто зараз економіка знаходиться в нижній точці, і наступного року вона трошки виросте. Але мені все одно здається, що 3% – це дещо оптимістичний прогноз. Внутрішніх факторів стимулювання попиту немає. Його можна буде досягти, тільки якщо напередодні виборів влада почне реалізовувати кілька великих інфраструктурних проектів.
ЦІНИ ВИРОСТУТЬ, АЛЕ НЕ СИЛЬНО
За останні два роки Україна звикла до того, що ціни практично не змінюються. І тут раптом уряд обіцяє інфляцію на рівні 8%. Деякі експерти кажуть, що це допоможе запустити економіку.
- Якщо дійсно буде інфляція 8%, то і зростання ВВП складе 3%, – говорить економіст Олександр Охріменко. – У нас в цьому році падіння ВВП прямо пов’язане з фактором зниження цін. Перестаралися з дефляцією. Як результат, бізнес більше не думає про зростання. Коли ціни падають, навіщо більше виробляти? А наступного року, напередодні президентських виборів, буде зростання заробітних плат і пенсій, що призведе до зростання купівельної спроможності, а відповідно і до зростання цін.
Однак є й інша думка. Василь Юрчишин вважає, що момент для підвищення цін упущений, а перед виборами уряд не ризикне їх підвищувати.
- Основний чинник, який може підвищити ціни, – це тарифи на газ і послуги ЖКГ, – упевнений фахівець. – Найзручніший момент для їх зміни був цього літа. Наступного року перед виборами навряд чи хтось ризикне піти на такий крок. А значить, і факторів для зростання цін я не бачу – максимум 3-4% за підсумками року.
КУРС ГРИВНІ БУДУТЬ ТРИМАТИ
Хоча про орієнтовний курс гривні на наступний рік в уряді не кажуть, експерти також змогли його спрогнозувати.
- Наступного року курс гривні постараються утримати стабільним, – продовжує Василь Юрчишин. – Для населення це найбільш зрозумілий економічний орієнтир. Однак дорога на зовнішні ринки запозичення для нас поки закрита. Тому не виключаю, що будуть вводитися нові адміністративні методи тиску на валютний ринок. Це може бути підвищення частки обов’язкового продажу валютної виручки, посилення контролю за імпортом, а також нові правила торгівлі валютою на біржі. Поліпшити ситуацію на ринку запозичень уряду могло б допомогти відновлення співпраці з МВФ, але я сумніваюся, що це можливо – крім економічних причин тут є і політичні.
Серед інших адміністративних заходів експерти не виключають запровадження в наступному році податку на обмін валюти. За рахунок цього можуть бути поповнені резерви Нацбанку.
- Коли введуть податок, населення буде продавати валюту, – упевнений Олександр Охріменко. – У свою чергу НБУ просто буде її викуповувати і тим самим поповнювати золотовалютні резерви. Самі скромні підрахунки показують, що якщо ввести податок на валюту, то резерви можна поповнити на 12-15 млрд доларів.
ХОРОША НОВИНА
Реєстрацію нерухомості спростять
- З метою покращення якості та доступності адміністративних послуг з державної реєстрації прав на нерухоме майно ми розглянемо законопроект, яким пропонується розширити повноваження нотаріусів, – заявив на засіданні Кабміну прем’єр-міністр Микола Азаров.
У разі прийняття законопроекту нотаріуси отримають право не тільки користуватися Державним реєстром прав на нерухоме майно, а й формувати виписки з нього.
За його словами, це нововведення має скоротити час, який люди витрачають на збір необхідних документів. Зараз же реєстрацію прав на нерухомість проводить Державна реєстраційна служба.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас