Що вигідніше: депозити або купівля нерухомості? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що вигідніше: депозити або купівля нерухомості?

Кредит&Депозит
12815
Тему статті підказали читачі, які досить часто запитують про це. Українці вже навчилися користуватися депозитами, багато тримають гроші на депозитах у банках. Але, як завжди, хочеться більше, і хочеться диверсифікації вкладень. Тому ідея знайти альтернативу депозитам завжди виникає в осіб, які мають солідні гроші або хоча б пристойні.
Питання непросте, але і самі інвестиції справа не проста. Тому спочатку трохи математики. Згідно з даними, розміщеними на сайті нерухомості real.ua середня ціна 1м2 квартири в Києві становить 2129 дол, а середня ціна 1м2 оренди квартири в Києві становить 15,37 дол. Таким чином, простий розрахунок прибутковості здачі в оренду житла фіксує показник 8,7 % в річному численні. Саме стільки можуть отримати власники квартири, які куплять її в Києві і будуть здавати в оренду. Якщо порівнювати з валютними депозитами, це виглядає привабливо. Але якщо розглядати купівлю нерухомості з метою отримання доходу і гривневий депозит, то депозит тут явно обігрує, і швидше за все, буде обігравати надалі.
Але це середні ціни та середні показники. У тому ж Києві можна знайти нерухомість, яка буде приносити його власнику дохід від здачі в оренду 15-17% річних, але є і нерухомість, яка більше 5% доходу приносити не буде. Занадто багато факторів впливає на розмір орендної плати і на вартість продаваної нерухомості. Тому конкретні факти можуть відрізнятися.
І все ж, інвестиції в нерухомість – це не депозит. Тут є ряд як позитивних, так і негативних факторів, які варто завжди враховувати при бажанні поміняти депозит на нерухомість.
Найголовніший і бажаний фактор, який і стимулює українців купувати нерухомість з метою інвестування, це очікування зростання цін. Знову ж, повертаючись до сайту real.ua можна сказати, що середні ціни на нерухомість на вторинному ринку виросли з 1 січня 2013 року на 2,25%, а от у порівнянні з 1 січня 2012 року впали на 0,18%. Але завжди існує очікування або прогноз, що зростання цін може бути таким, яким воно було до кризи, коли за рік ціни на нерухомість росли на десять, двадцять і всі сімдесят відсотків. Але може і так статися, що зростання цін на нерухомість буде один або два відсотки в рік. З депозитами все зрозуміло, а от інвестиції в нерухомість не можуть дати чітких гарантій. З іншого боку, якщо здавати нерухомість в оренду, то можна особливо не переживати за зростання цін на нерухомість. У будь-якому випадку, навіть якщо через десять років продати нерухомість за тією ж ціною, або близькою до ціни покупки, орендна плата залишиться як отримані відсотки.
Другим позитивним фактором можна назвати диверсифікацію активів. Час від часу бувають кризи і проблеми з банківською системою, а квартира або будинок, як матеріальний актив, дозволяє ці всі катаклізми пережити спокійніше. Можна втратити на оренді, але не потрібно буде думати, поверне банк депозит чи не поверне.
Третій фактор – це очікування майбутнього. Високі ставки за депозитами не будуть постійно високими. І не виключено, що через десять років банки більше 5-7% платити за депозитами не будуть, ні в гривні, ані у валюті. А оренда буде приносити стабільний дохід, незалежно від того, як банки змінюють ставки. Адже власник нерухомості сам вирішує, яку брати плату за свою нерухомість.
На цьому позитивні фактори закінчилися, а тепер негативні фактори, які вказують, що не варто вкладати гроші в нерухомість з метою отримання доходу.
Перший чинник – це необхідність платити податки на дохід, отриманий у вигляді оренди за нерухомість. Поточна сума податку 15-17% від суми отриманої орендної плати. Міндохзборів пропонує внести ряд змін до системи оподаткування. При цьому вирішили використовувати метод батога і пряника. З одного боку, пропонується знизити ставку податку до 10%, але з іншого боку, є пропозиція зробити загальне декларування доходів українців, що дасть можливість податковій взяти на облік усіх, хто здає в оренду нерухомість.
Другий чинник пов’язаний з утриманням нерухомості, а точніше з витратами на її ремонт, комунальні послуги та різні побутові дрібниці. Депозит в цьому випадку значно зручніше і практичніше, ніж ремонт квартири або будинку. Знову-таки витрати на ремонт і комунальні платежі можуть істотно знижувати реальні доходи від здачі житла в оренду.
Третій чинник вже радше емоційний або суб’єктивний. При бажанні можна так розмістити депозит, що навіть ніхто з родичів про це знати не буде, а от заховати нерухомість, а тим більше отримання доходу у вигляді оренди, складно. А це завжди породжує проблему: як цей дохід ділити – «справедливо чи по-чесному».
Рішення про інвестування або інвестуванні грошей у нерухомість залишається за фізособою. У будь-якому випадку, рішення має бути обдуманим і добре розрахованим, бо покупка навіть найпростішої квартири – це пристойні гроші, які можуть принести великий прибуток і великий головний біль.
Олександр Охріменко, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас