Мимо каси: невесела історія WebMoney — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мимо каси: невесела історія WebMoney

Особисті фінанси
5074
Одинадцяте червня 2013 співробітники українського офісу компанії WebMoney (WM) запам’ятають надовго. О 10 ранку нагрянула податкова міліція. Обшук тривав цілий день. Люди у формі забрали всю комп’ютерну техніку та записні книжки співробітників, згадує виконавчий директор WebMoney Микита Сенченко. Тоді ж Міністерство доходів і зборів, яке ініціювало маски-шоу, заарештувало банківські рахунки компанії на 62 млн гривень. WebMoney – найбільший в Україні гравець ринку електронних грошей. Число клієнтських рахунків перевищує 2 млн, транзакцій – 15 млн на рік. У 2009-му оборот WebMoney в Україні склав майже 1,4 млрд гривень. У наступні роки компанія не розкривала своїх показників. Ринок електронних грошей в Україні зростає на 30-40% на рік, підрахував Олександр Ольшанський, президент компанії Internet Invest, великого українського провайдера та реєстратора доменних імен. За консервативними оцінками, в 2012-му обороти українського підрозділу WebMoney налічували не менше 3 млрд гривень. У найближчого конкурента – GlobalMoney – 1,7 млрд гривень.
Одне, але важливе застереження: за законом WebMoney, на відміну, наприклад, від GlobalMoney або іншого конкурента, MoneXy, не відноситься до операторів ринку електронних грошей. Відсутність у WebMoney дозволу Національного банку України на роботу з віртуальними грошима і стало формальною причиною арешту рахунків і обшуку в офісі.
«Ситуація з WebMoney вирішується, скоро стане ясно, будемо ми працювати на українському ринку чи ні», – сказав Forbes на початку серпня представник WebMoney в Україні Олексій Титов.
Суперники не дрімають. На місце WebMoney претендують як мінімум два оператора. GlobalMoney виношує ідею завоювати український і російський ринок електронних платежів. MoneXy і Фідобанк Олександра Адарича збираються запропонувати клієнтам багатофункціональну карту, яка об’єднає електронний гаманець, банківський рахунок і навіть рахунок мобільного телефону.
«Готівка, переведена в електронний формат і зберігається на цифрових гаманцях клієнтів в інтернеті або на спеціальній карті» – таке визначення електронним грошам дають аналітики Deutsche Bank в одному зі своїх звітів.
У чому їх принципова відмінність від безготівкових? Цифрові гроші можна перераховувати безпосередньо одержувачу без посередництва банку. З цим і пов’язаний головний біль регуляторів, які хочуть відстежувати платежі: контролювати транзакції з електронними грошима, як і з кешем, практично неможливо.
«Оплату наших сервісів від російських клієнтів ми в основному отримуємо через гаманець WebMoney, – розповідає один з керівників невеликих українських компаній. – Ніякої метушні з зовнішньоекономічними контрактами, банківськими рахунками та податками». Обмежень на операції і конвертацію е-грошей в кеш у нього як клієнта WebMoney немає. Якби WebMoney отримала дозвіл НБУ на операції з електронними грошима, максимальний розмір рахунку клієнта склав би 8000 гривень, а виводити гроші з системи можна було б тільки через банк. Від податків вже не піти.
Електронні гроші в Європі з’явилися на початку 1990-х, і надпопулярністю вони не користуються. За даними минулорічного дослідження Deutsche Bank, у 2010-му частка операцій з електронними грошима склала всього 0,02% від загального числа готівкових і безготівкових платежів в Європі.
В Україні схожа картина. Через систему електронних платежів НБУ, за оцінкою регулятора, в минулому році пройшло близько 12 трлн гривень. Локальний ринок електронних грошей – від двох до декількох десятків мільярдів гривень, зазначено у звіті «Електронні гроші в Україні», який у 2012-му випустив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Це як мінімум 0,02% від всіх розрахунків по безналу.
WebMoney Transfer – одна з перших російських систем електронних грошей, створена в 1998 році. На сленгу інтернетчиків WebMoney навіть не компанія, а технологія, створена і підтримувана московським розробником програмного забезпечення «Обчислювальні сили». Доступ до ПЗ мають кілька сотень компаній-посередників: обмінників електронних валют, фірм, що забезпечують розрахунки в електронних грошах, атестатором, що займаються перевіркою паспортних даних клієнтів (без чого перевести в готівку електронну валюту неможливо).
Зараз WebMoney – свого роду віртуальний світ з більш ніж 10 млн користувачів. Тут можна знайти сотні фірм, що приймають е-гроші до оплати. Серед них – продавці їжі та одягу, інтернет-провайдери, мобільні оператори, фінансові компанії.
Щоб стати клієнтом WebMoney, потрібно зареєструватися на сайті системи, отримавши 12-значний номер рахунку – електронного гаманця. Поповнити гаманець можна в платіжному терміналі або банку-партнері. Вивести гроші до 11 червня 2013 року теж було нескладно: перерахувати на банківський рахунок або карту або ж отримати готівку в одній з десятків фірм, що займаються обміном електронних гривень на долари, євро, рублі і назад.
Хто володіє WebMoney? На 31 грудня минулого року 51% акцій компанії «Обчислювальні сили» належав москвичеві Андрію Трубицину і його п’яти партнерам, випливає з даних російської інформаційної системи СПАРК. Трубицин з товаришами заснував компанію ще в 1990 році.
В Україні WebMoney з’явилася в 2003-му – 38-річний Олексій Тітов зареєстрував компанію «Українське гарантійне агентство», яку для простоти тепер іменують «WebMoney Україна». Компанія отримала доступ до технологій російської WM в обмін на фіксовані платежі, розмір яких сторони не розкривають. Як експерт-консультант WebMoney.UA – саме так звучить посаду Титова – познайомився з Трубициним і скільки вклав у бізнес, він не розповідає.
Гроші люблять тишу, електронні навіть занадто. Співробітники українського офісу WebMoney відмовилися розкривати інформацію, що має відношення до фінансів. За словами Титова, безпосередньо українська WebMoney заробляє 1% від суми поповнення електронного гаманця. «Наддоходів немає», – запевняє він. Комісія за кожну угоду з електронними грошима – 0,8% від суми, але ці платежі отримують власники технології. Забрати гроші з рахунків – 3-7% залежно від того, чи перераховуються кошти на банківську карту (найменший відсоток) або клієнт отримує готівку в одній з компаній з конвертації електронних валют (найбільший). Але ці гроші також залишаються у фірм-посередників.
У середині 2000-х бізнес WebMoney впевнено зростав. У 2007-му загальний оборот системи досяг $ 3,3 млрд. На наступний рік обсяги подвоїлися. Український офіс WebMoney не поступився: обсяги угод з електронною гривнею в 2008-му – 663 млн, в 2009-му – 1,3 млрд гривень.
Без уваги МВС, СБУ, Нацбанку такі грошові потоки залишитися не могли. «Ми говорили: хлопці, ваші масштаби вже зрозумілі, – згадує співробітник Нацбанку, який попросив не називати його імені. – Показуйте технологію, як проходять гроші, чи немає помийних ям». За його словами, топ-менеджмент WebMoney охоче йшов на контакт, не раз брав участь у багатогодинних дискусіях з НБУ. Але й тільки.
У середині нульових в Нацбанку погано розуміли, що таке електронні гроші: відповідної законодавчої бази не існувало до 2008 року. Тільки тоді регулятор опублікував розгорнуте положення по е-грошах, визначивши саме поняття, процес випуску і максимальну суму, яку можна тримати на віртуальному гаманці. «Після цього почалися маски-шоу в обмінних фірмах», – згадує власник компанії, що займається обміном валют WM на живі гроші, що попросив не називати його імені. Чим більше податкова трясла обмінники WebMoney, тим сильніше фірми йшли в тінь. Українська WebMoney в 2010-му перестала розкривати дані про свої обороти. Симпатій Нацбанку це не додало.
WebMoney в Україні завжди працювала законно, запевняє Тітов. Нюанси, за його словами, в юридичних формулюваннях. Мовляв, WebMoney не «друкує» електронні гроші, а займається «переуступкою прав вимог». Перекласти суть цієї операції на зрозумілу мову не беруться навіть юристи. «Мабуть, найпростіший приклад – коли банки поступаються колекторам право вимагати гроші у боржників», – говорить старший юрист компанії «Астерс» Євген Кравцов. Тітов стверджує, що система WebMoney влаштована за схожим принципом: клієнти формально обмінюються не грошима, а правами вимоги на певні суми. Свої «гроші» WebMoney називає «титульними знаками». Конкуренти посміюються. «По суті це і є електронні гроші», – констатує засновник системи MoneXy Юрій Чайка. «Якщо слідувати логіці WebMoney, то титульні знаки – це жетони метро, якими платять за хліб», – категоричний СЕО GlobalMoney Олександр Тютюн.
Отримати дозвіл Нацбанку на роботу з офіційними електронними грошима WebMoney намагалася чотири роки тому. «Було листування з Нацбанком: зауваження, питання, відповіді, усунення зауважень, – написав Тітов Forbes. – Шайба залишилася на тій стороні».
У регулятора інша позиція. «Свого часу WebMoney подавала документи на узгодження правил емісії електронних грошей, на які ми надали свої зауваження, – розповідає директор профільного департаменту Нацбанку Наталя Синявська. – На сьогодні немає звернення від WebMoney з реєстрації системи електронних грошей».
Поява офіційного документа про електронні гроші в Україні для когось стала стартом нового бізнесу. У 2010-му компанія Maxi Card, створена топ-менеджментом VAB Банку і колишнім консультантом McKinsey Юргом Вебером, отримала дозвіл на обіг електронних грошей. Тоді ж Чайка зареєстрував систему електронних грошей MoneXy. «16 місяців возили документи в Нацбанк, переписували кожну строчку», – згадує він. Чайка на ринку не новачок: у 2002 році він запустив систему е-грошей RUpay, яку продав у 2006-му російському
холдингу РБК.
У 2011-му дозвіл на випуск е-грошей отримала GlobalMoney Тютюна. У GlobalMoney хороші відносини з НБУ. «Ми постійно вносимо доповнення до дозволу, виданого нам Нацбанком», – зазначає Тютюн. «Там такі хлопці працюють, для яких немає перешкод», – говорить чиновник НБУ про топ-менеджерів GlobalMoney. Мовляв, настирливим представникам компанії простіше дозволити, ніж відмовити. Крім Тютюна у співвласниках GlobalMoney – керівник одного з підрозділів Центральної виборчої комісії Артур Вітренко
та Юрій Корж, співвласник інтернет-провайдера Global Ukraine і син колишнього нардепа від «Батьківщини» Віталія Коржа. За словами Тютюна, на цьому список акціонерів GlobalMoney не закінчується, але інших імен він не називає.
MoneXy, GlobalMoney і Maxi Card – поки єдині володарі ліцензій на роботу з електронними грошима. У 2010-му НБУ припинив видавати дозволи іншим гравцям ринку е-грошей, пославшись на те, що нормативна база недостатньо добре прописана.
У GlobalMoney і MoneXy амбітні плани по завоюванню ринку електронних грошей. Восени цього року Тютюн планує запропонувати українцям погашення штрафів ДАІ та оплату податків. За словами Тютюна, за минулі чотири роки в компанію було вкладено 40 млн гривень. Інвестиції поки не окупилися.
Адаріч і Чайка нададуть клієнтам значні знижки на споживчі товари та послуги в обмін на користування їх картою. Про розмір знижок потрібно домовитися з найбільшими ритейлерами і мережами аптек. Крім того, за словами СЕО російської платіжної системи RBK Money Андрія Морозова, компанія планує почати процес отримання ліцензії НБУ найближчим часом.
Тільки от зайняти місце WebMoney конкурентам не вдасться, вважає генеральний директор мережі терміналів з ​​прийому платежів 24nonStop Андрій Степаненко. «Скандал з підприємством знищить довіру населення до електронних грошей», – переконаний він.
А що ж клієнти WebMоney? Поповнити свої електронні гаманці вони можуть у будь-якому з платіжних терміналів України. Але вивести гроші стало проблематично. На початку серпня на сайті системи з’явилося повідомлення: «Нас поставили в умови, при яких ми фізично не можемо продовжити викуп прав вимоги у користувачів системи». «Платежі, зроблені мною 11 червня, на кілька днів зависли, а потім повернулися назад на мій гаманець, – розповідає прес-секретар компанії з просування в інтернеті Promodo Андрій Чеботарьов. – Забрати гроші не можу».
Щоб вивести віртуальні гроші оператора, в липні-серпні потрібно було віддати 15-19% суми замість традиційних 3-7%. На менше партнери WebMoney не погоджувалися, кажуть кілька клієнтів системи, яким конче знадобилися завислі гроші.
Втім, не все так погано. Обмеження на виведення грошей діяли тільки для фізосіб. Юрособи продовжували отримувати живі гроші від WebMoney, розповіли представники телекомунікаційної компанії DataGroup, бухгалтерських інтернет-компаній iFin і HomeMoney, інтернет-магазину Skazka.ua. «WebMoney вчасно і в повному обсязі перераховує нам кошти в обмін на електронні гроші», – стверджує виконавчий директор iFin Андрій Богатирьов.
Після місячної перерви у серпні до системи WebMoney продовжили підключатися нові інтернет-магазини. «Ніяких труднощів із платежами не виникає, користувачі не скаржаться», – коментує виконавчий директор компанії Divan.TV Михайло Дворський, що підключив компанію до послуг WebMoney в середині серпня. Проблеми WebMoney з податковою його не бентежать.
«У справі WebMoney ведуться слідчі дії» – ось все, що Forbes повідомили про долю компанії в Міністерстві доходів і зборів. За словами Титова, у його компанії недавно змінилися власники. Чи пов’язані вони з чиновниками? Тітов промовчав.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас