Дефіцит бюджету може досягти 100 млрд грн - Пинзеник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит бюджету може досягти 100 млрд грн - Пинзеник

Казна та Політика
2010
Народний депутат Віктор Пинзеник вирахував, що дефіцит бюджету в цьому році може досягти 100 млрд гривень. 35-40 млрд грн може скласти недобір коштів до державного бюджету в поточному році. Загальний дефіцит бюджету через його нереалістичність та невідповідність стану економіки за підсумками року загрожує зрости до 100 млрд грн, підрахував Віктор Пинзеник, доктор економічних наук, народний депутат.
“У бюджеті було затверджено брак коштів в 50 млрд гривень – це плановий дефіцит, який вважався, враховуючи те, що заплановані доходи будуть зібрані. Я ж кажу про невиконання плану доходів. Він вже не виконується, оскільки в ньому закладено зростання надходжень майже на 12 . А фактичні доходи за 8 місяців – “мінус” 0,4. Тому до запланованої на поточний рік цифри 50 млрд треба додати цифру невиконання бюджету, яка плаває, так як ситуація змінюється. Це ще до 40 млрд грн”, – зазначив Пинзеник.
“З самого початку бюджет був нереальним… Цифра, яка була намальована, була взята зі стелі – вона не була мотивована динамікою економіки, – підкреслив економіст. – Просто комусь захотілося намалювати цифру надходжень, які виконати було неможливо. Не могло бути таких доходів, враховуючи тодішній стан економіки. Адже ВВП вже тоді був в мінусі. І підстав очікувати кардинального поліпшення теж не було. Уряд заклав нереальні показники. І це проявляється сьогодні – тому бюджет і прориває”.
Наприкінці минулої сесії депутати прийняли кілька змін до закону про бюджет, який збільшує витрати на кілька мільярдів, зазначив політик.
“З повідомлень у пресі ми дізнаємося, що те ж саме збирається зробити уряд – збільшити витрати на НАК “Нафтогаз” з держбюджету на 11 млрд грн. І до того ж виступ президента, в якому він передбачає зміни до бюджету для реалізації – за рахунок невідомо яких коштів – своїх соціальних ініціатив”, – заявив Пинзеник.
“Тому я й виходжу на цифру, яка може бути ще більш песимістичною. За моїми оцінками, в цілому дефіцит може бути більше, ніж 100 млрд грн. І це без урахування проблеми, пов’язаної з державними гарантіями, які де-юре нібито не є державним боргом, але де-факто ними стають”, – додав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас