Лукашенко: у нас свої холодильники, навіщо нам пільгові умови створювати для їх ввезення з-за кордону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко: у нас свої холодильники, навіщо нам пільгові умови створювати для їх ввезення з-за кордону

Світ
1683
Замість того щоб думати про продаж ВАТ “Білоруськалій”, всі білоруські чиновники тепер повинні будуть “напружуватися, продаючи калійні добрива”. Про це, як передає РІА “Новости”, заявив президент Олександр Лукашенко.
“Кажуть: чому він не продає “Білоруськалій”? Це ж ідіотом треба бути, щоб до цього розвалу, щоб, коли внизу ціна підприємства, я взяв би його і продав,” – емоційно поскаржився глава держави в ході свого відвідування Мінського мотоциклетно-велосипедного заводу “Мотовело”.
Два роки тому, нагадаємо, найціннішим промисловим активом Білорусії цікавилися структури співвласника “Уралкалія” Сулеймана Керімова, проте вони були готові купувати тільки контрольний пакет і виходили оцінки “Білоруськалій” в цілому в 15 млрд доларів. Лукашенко, однак, заявив, що вартість “Білоруськалія” становить не менше 30 млрд доларів, а також про те, що приватизована може бути лише невелика частина акцій.
Тепер, після розриву “Білоруськалія” і “Уралкалія”, скандальної посадки в СІЗО КДБ Білорусії гендиректора російського підприємства і порушення кримінальної справи проти Керімова, який встиг стати членом Ради Федерації РФ, Олександр Лукашенко доручив чиновникам зайнятися продажами калійних добрив через дипломатів, що працюють за кордоном.
“Ваше пряме завдання – торгувати. Яка проблема? У нас, напевно, в 50, якщо не більше, країнах світу є представники на рівні послів. Беріть і торгуйте калійними добривами, що, до речі, сьогодні і почали робити”, – сказав він.
“Напружуватися повинні всі. Сьогодні всі заступники міністра закордонних справ їздять по країнах і ведуть за руку представників Білоруської калійної компанії, щоб укласти договори і подолати цю кризу”, – продовжив Лукашенко.
Напередодні в Мінську стало відомо про створення “нової БКК” – компанії з експорту хлоркалію, з такою ж назвою, яка була у СП “Білоруськалій” і “Уралкалія” (ЗАТ “Білоруська калійна компанія”). Назва залишається тою ж, але компанія буде зареєстрована в іншій правовій формі. На нове ВАТ “Білоруська калійна компанія” буде покладено координацію всіх експортних поставок білоруських калійних добрив.
Це, за заявою прес-служби президента Білорусії, дозволить “зберегти добре відомий на світовому ринку бренд, заощадити час і ресурси для організації власного трейдера і скористатися попередніми напрацюваннями”.
Як повідомляє РБК, торкаючись ситуації в економіці країни, Лукашенко в своєму виступі на заводі в п’ятницю пригрозив відставкою членам уряду і директорам підприємств за невиконання завдань з розвантаження складів і зростання промислового виробництва.
“Якщо 1 січня ви не вийдете на те, що обіцяли, ні Семашко, ні директорів на цих посадах не буде. І ще оцінку дамо прем’єр-міністру, може бути, він разом з вами “в обнімку” піде. У мене виходу іншого немає”, – сказав білоруський президент. “Ви на мене не ображайтеся, це кадрова політика”, – уточнив він.
Президент також пообіцяв, що девальвації білоруського рубля не буде. “Ніякої девальвації під промисловість і експорт не буде. Білоруський рубль під промисловість девальвувати не буде, білоруський рубль буде зміцнюватись або послаблюватися залежно від попиту та пропозиції”.
За словами Олександра Лукашенка, перед Національним банком поставлено “залізне завдання ні в якому разі нічого не стримувати і не витрачати золотовалютні резерви”. “Це святе, я не можу запаси, які призначені на три місяці імпорту нафти, газу, ліків, вам віддати”, – сказав також білоруський президент.
“Ніякої штучної девальвації, щоб вам життя полегшити і щоб експорт поліпшити, не буде”, – підкреслив ще раз Лукашенко. “Я не можу кинути країну під ноги п’яти директорам, які у вас сьогодні нічого не роблять”, – сказав глава держави.
Нарешті, ще одним заходом щодо захисту національної економіки та поповненню скарбниці може незабаром стати введення в республіці “виїзного мита” для фізичних осіб, що направляються за кордон з метою придбання споживчих товарів.
За його словами, білоруси “до 3 млрд доларів вивозять за кордон до Євросоюзу і ввозять барахло”. У зв’язку з цим президент вважає за необхідне вжити заходів, “аж до того, що – їдеш за межі країни за цим барахлом, заплати мито”.
“Це буде так: ми тебе на кордоні обслуговуємо, плати 100 доларів з носа і їдь за кордон”, – поділився своїми планами президент і продовжив: “У нас свої холодильники, навіщо нам пільгові умови створювати для їх ввезення з-за кордону”.
В результаті, за його словами, в Євросоюзі “сидять і потирають руки: їм 3 млрд доларів вивезли, у них розвивається торгівля, виробництво, а ми тут борсаємося, як дурні”.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас