РФ купує недобудований український ракетний крейсер за 1 млрд руб - при його ціні у $720 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ купує недобудований український ракетний крейсер за 1 млрд руб - при його ціні у $720 млн

Казна та Політика
2226
Ракетний крейсер проекту 1164 (колишній “Україна”), який знаходиться на верфі суднобудівного заводу імені 61-го Комунара в Миколаєві, буде добудований там до кінця року і запропонований Росії за 1 мільярд рублів, повідомив у п’ятницю представник Військово-промислової комісії при уряді РФ .
“Домовилися, що до кінця року український крейсер буде добудований в інтересах нашого ВМФ. Ми запропонували за нього один мільярд рублів. Це дуже хороша ціна за недороблений корабель, і якщо і будемо її коригувати, то тільки в бік зниження”, – сказав він.
Раніше повідомлялося, що в 1995 році ціна крейсера становила 720 млн доларів.
За оцінкою представника ВПК, готовність корабля трохи нижче заявленої українськими корабелами. “Ситуація з “Україною” нагадує історію з крейсером “Адмірал Горшков”, який нам довелося кілька років переробляти в авіаносець для ВМС Індії. Нехай наші українські колеги не ображаються, але якщо до заявленого терміну ми не зможемо домовитися, то будемо вважати, що час для реалізації цього проекту пройшов”, – сказав він.
Він нагадав, що переговори про викуп крейсера доводилося вести “в ті провальні роки, коли корабельний склад ВМФ виробляв свій ресурс і гостро потребував оновлення”.
За оцінкою представника ВПК, сьогодні російська кораблебудівна програма, незважаючи на відомі проблеми, реалізується цілком послідовно. “Наприкінці цього року і з початку наступного на флот почнуть надходити нові надводні та підводні кораблі. Що стосується кораблів, аналогічних “Україні”, то вони у нас є. Зараз на “Зірочці” проходить модернізацію північноморський крейсер “Маршал Устінов”. Там же скоро приступлять до робіт на чорноморській “Москві” і тихоокеанському “Варягу”, – нагадав представник ВПК.
Ракетний крейсер “Україна” (до 1998 року – “Адмірал флоту Лобов”) закладено для ВМФ СРСР на Миколаївському “Суднобудівному заводі імені 61 комунара” у 1984 році і повинен був стати четвертим кораблем проекту 1164 (“Атлант”).
У 1990 році крейсер був спущений на воду, в 1996 році його добудова була припинена у зв’язку з відсутністю фінансування. На утримання крейсера з бюджету України щорічно виділяється понад 6 мільйонів гривень (25 мільйонів рублів). За оцінкою заводу, ступінь готовності корабля знаходиться на рівні 95%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас