Банкіри розходяться в прогнозах курсу гривні на період до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розходяться в прогнозах курсу гривні на період до кінця року

Валюта
2401
Банкіри розходяться в прогнозах курсу гривні на період до кінця 2013 року.
Аналітик Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері вважає, що після традиційної осінньої девальвації курс гривні до кінця року повернеться до котирувань серпня.
“У вересні можливе незначне ослаблення гривні, буквально на рівні 0,05%. Гривня практично повернеться на серпневий рівень до кінця року після незначного коливання в жовтні-листопаді”, – вважає експерт.
За його оцінкою, восени тиск на курс роблять пасивна позиція Національного банку на валютному ринку, великі платежі за зовнішніми боргами держави та корпоративного сектора на тлі слабкого залучення на міжнародних ринках, значні витрати на закупівлі додаткового обсягу газу для зберігання на зимовий період, а також збільшення обсягу споживчого імпорту.
Разом з тим перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін вважає, що девальвація гривні до кінця року неминуча і обумовлена ​​такими факторами, як рецесія економіки, зниження золотовалютних резервів України, початок підготовки до президентської виборчої кампанії.
Крім того, на його думку, на курсовій динаміці позначиться відсутність прогресу в переговорах з міжнародними фінансовими інститутами, а також збереження напруженості в економічних і торговельних відносинах з основним торговельним партнером України – Російською Федерацією.
“До кінця року в разі негативного сценарію з притоку валюти в країну її прогнозоване ослаблення може скласти до 5%, тобто близько 40 копійок. Однак більш імовірним видається курс у межах 8,25-8,35 грн/$ 1”, – сказав банкір .
При цьому, за його оцінкою, ослаблення курсу у вересні буде незначним – до 8,15-8,18 грн/$ 1.
Скарбник банку “Фінанси та кредит” Олександр Александров зазначив, що зниження попиту на іноземну валюту з боку населення і хороший урожай нададуть підтримку гривні.
“З квітня по липень спостерігається перевищення продажу валюти населенням над покупкою. Міністерство аграрної політики та продовольства повідомляє про рекордний урожай зернових, який складе більше 57 млн тонн цього року в порівнянні з 46,2 млн тонн минулого року, що може означати рекордний обсяг експорту… і, як наслідок, позитивну динаміку зміни поточного рахунку платіжного балансу. Таким чином, багато ризиків, що впливають на курсову політику, локалізовані”, – зазначив експерт.
Як повідомлялося, курс гривні з початку вересня знизився з 8,1230 грн/$ 1 до 8,1520 грн/$ 1 за підсумками торгів у середу, 4 вересня. У четвер курс гривні на міжбанку до середини торгів вийшов до рівня 8,1640 грн/$ 1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас