Як футбольні школи роблять бізнес на дітях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як футбольні школи роблять бізнес на дітях

Особисті фінанси
3823
У Києві все більше комерційних футбольних шкіл, які створюють видимість тренувального процесу для дітей
З початком навчального року багато батьків задаються питанням: в яку спортивну секцію записати свою дитину? Більшість дітей хочуть займатися футболом, але вибрати хорошу футбольну школу досить складно. У академіях з хорошою репутацією великий конкурс і часто вибирати доводиться з того, що є.
Більшість футбольних шкіл є звичайними бізнес-проектами, які створені для того, щоб викачувати гроші з батьків, які мріють зробити з дитини зірку або, принаймні, виростити чадо здоровим.
«Коментарі» дізналися, які сюрпризи можуть чекати батьків, які віддають дітей у таку футбольну школу, і як відрізнити справжнього тренера від любителя, який може зіпсувати здоров’я дитині.
Відомо, що більшість спортивних шкіл готують дітей у наступних вікових категоріях: 7-9 років, 10-12 років, 13-15 років, 16-17 років. Практично кожен юний футболіст, який народився в Києві, мріє грати за «Динамо». Але відбір в цій школі дуже жорсткий і більшість хлопців його не проходять. Але і тут дуже часто все вирішують зв’язки і знайомства батьків. Якщо таких бонусів у них немає, то їм доводиться шукати інші варіанти. Крім державних ДЮСШ, як гриби після дощу, почали з’являтися різні комерційні аналоги.
Деякі тренери набирають дітей прямо в загальноосвітніх школах. Батьків такий варіант приваблює зручністю. Дитина може відразу після уроків йти на тренування. Але сюди запрошують дітей від семи років.
Потрапити в комерційну школу може кожна дитина, якщо батьки згодні платити гроші. Клієнтів намагаються заманити в такі структури красивими словами, знижками і бонусами. Якщо така структура займається тренуваннями дітей від 3 до 7 років, то батьків заманюють пробним тренуванням, а також тестовими заняттями. На таких заняттях вони можуть подивитися, як їх дитина буде займатися в школі, оцінити умови, але і заплатити за це потрібно відразу. В одній з таких комерційних шкіл Києва просять 290 грн. Після цього співробітники школи проводять презентацію, на якій розповідають про роботу школи, про досвід та ліцензії тренерів, що працюють з дітьми. Річний абонемент обійдеться батькам в 8000 грн. Тренування для дітей тривають від 40 хвилин. У всіх тренерів є ліцензії на роботу і педагогічну освіту. Але найголовніше – медична довідка, яку вимагають при наборі в усі державні спортивні школи, виявляється не потрібна в комерційній. Вся відповідальність перекладається на батьків, які підписують договір і погоджуються з таким підходом. Життя і здоров’я дитини відходить на другий план. Головне – заробіток.
Як повідомив «Коментарям» старший тренер однієї з відомих державних ДЮСШ Києва Дмитро Мурашенко, комерційні школи – це справжня «обманка» для батьків.
«Жодна з футбольних шкіл, що тренують дошкільнят, не має спеціальної системи підготовки для дітей цього віку. Такої системи не існує. Вони працюють методом «тику». Набирають дітей тільки для того, щоб батьки приносили гроші», – зазначив він.
За словами тренера, такі школи існують для різних вікових категорій.
«Батькам зручно, що вони просто платять гроші, від них більше нічого не вимагають, але їхні діти не грають в офіційних турнірах дитячо-юнацьких ліг. У такій школі тренером може бути не футбольний фахівець, а звичайний «тракторист». Буває таке, що тренери в один день пропадають з грошима і школа закривається», – додав він.
Альтернативою комерційній футбольній школі є державна. Багато батьків бояться, що у всіх ДЮСШ серйозний конкурс і непрофесійні тренери, які можуть нашкодити психіці дитини і підірвати здоров’я.
За словами Дмитро Мурашенко, в багатьох державних школах набирають всіх охочих.
«У нас іде набір всіх бажаючих з молодших років, а конкурсний відбір починається до 12-14 років. При вступі до школи відразу потрібна медична довідка. З 9 років щорічно діти проходять медобстеження в спортивному диспансері, де спортивний лікар дає добро на подальше заняття футболом».
Навчання в ДЮСШ офіційно безкоштовне, але батькам доводиться багато витрат брати на себе. Існують батьківські комітети, які допомагають школам купувати інвентар, адже держава не забезпечує його наявність належним чином, оплачувати збори, виїзди на ігри та інші моменти. Але обходиться це набагато дешевше, ніж у комерційній школі. Крім того, діти беруть участь у багатьох турнірах і чемпіонатах. У деяких ДЮСШ батьки платять 300 гривень на місяць, і за ці гроші їх діти забезпечені і формою, і м’ячами.
Про плюси і мінуси комерційних і державних шкіл «Коментарям» розповів тренер юнацької збірної України U-16 Володимир Циткін.
За словами тренера, дитину можна відвести в комерційну школу, але при цьому необхідно упевнитися, що дитячий тренер володіє достатньою кваліфікацією і досвідом роботи. Обов’язково також наявність відповідної тренерської ліцензії. Необхідно, щоб школа мала належні умови для тренувань, а також постійний медичний контроль. Відрізнити хорошого тренера від поганого відразу складно.
«Тут краще довіритися своїй дитині. Якщо маленький футболіст з радістю біжить на тренування, швидше за все тренер – майстер своєї справи. А в довгостроковій перспективі – спостерігати за спортивним розвитком дитини та її здоров’ям», – сказав Циткін.
За словами тренера, у державних ДЮСШ є свої плюси: більш-менш стабільне фінансування і прийнятні умови для тренувань. Менша ймовірність раптового зникнення школи. Участь в офіційних турнірах під егідою ДЮФЛ. Мінуси – фінансування часто недостатнє. Рідко випадає можливість взяти участь у комерційних турнірах за кордоном. Великий конкурс і висока конкуренція, обмежена кількість футболістів і команд.
Недоліки є як у комерційних, так і у державних ДЮСШ. Знайти хорошу футбольну секцію для дитини стає все складніше. Батькам потрібно бути уважними для того, щоб заняття приносили дитині задоволення і користь.
Андрій Коваленко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас