Черга на квартири в Україні "розтяглася" на 150 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черга на квартири в Україні "розтяглася" на 150 років

Казна та Політика
791
Чергу на житло в Україні при поточних обсягах будівництва можна буде ліквідувати лише через 150 років.
Таку заяву зробив голова Об’єднання організацій роботодавців у будівництві Дмитро Третьяков.
“При нинішніх темпах виділення житла для “черговиків”, попит на отримання квартир буде задоволений через 150 років. Якщо буде розпочато масове будівництво доступного житла, то всі, хто потребує поліпшення житлових умов, будуть забезпечені квартирами протягом 20-25 років”, – повідомив він.
На думку Третьякова, Україна потребує створення нової моделі забезпечення “черговиків” житлом, наприклад, у вигляді здачі його в оренду на термін понад 10 років.
“В Україні для сім’ї з трьох осіб, за нормативами, потрібна квартира площею близько 70 кв. м. При цьому максимальний розмір орендної плати не повинен перевищувати третини доходу сім’ї – це, в середньому, близько 1,5-2 тис. гривень на місяць. Ця сума значно нижча від існуючих пропозицій оренди житла на ринку нерухомості”, – констатував Третьяков.
Для забезпечення таких орендних ставок вартість будівництва одного квадратного метра житла не повинна перевищувати 250-300 доларів.
“Це можливо в рамках програми державно-приватного партнерства, коли держава та приватні інвестори профінансують будівництво через відкриті інвестиційні фонди. Держава має сформувати фонди і взяти на себе до 25-30% початкових інвестицій, які підуть на виділення земельних ділянок під будівництво, будівництво інженерної та соціальної інфраструктури. Далі інвестори зможуть викупити частку у фондах у держави і внести додаткові гроші на будівництво самих будинків”, – пояснив Третьяков.
Нагадаємо, поліпшення житлових умов в Україні потребує понад 1 млн сімей.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас