Міненерго пропонує Європі зберігати в Україні 15 млрд кубометрів газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго пропонує Європі зберігати в Україні 15 млрд кубометрів газу

Енергетика
346
Україна пропонує європейським газовим трейдерам зберігати близько 15 млрд куб. м природного газу в її підземних сховищах, йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
3 вересня в Брюсселі відбулася зустріч міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького з Європейським комісаром з питань енергетики Гюнтером Еттінгером, в ході якої обговорювалася можливість створення в Україні газового хаба, а також стан переговорного процесу з питань реверсних поставок газу з Європи.
“Вже сьогодні Україна може запропонувати трейдерам можливості одноразового зберігання близько 15 млрд куб. м газу за тарифами значно нижче, ніж у Європі. Використання газових сховищ України трейдерами дозволить реально впливати на зменшення сезонних цінових коливань при спотовій торгівлі газом в Європі, поставляти значні обсяги газу на український ринок, створити умови для входження України в Європейський газовий ринок”, – зазначив Ставицький.
Він також запевнив, що Україна як і раніше буде залишатися надійним партнером ЄС у питанні транзиту російського газу для споживачів у Європі.
Крім того, Ставицький провів коротку зустріч з головним виконавчим директором компанії RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина) Стефаном Юдішем, на якій були обговорені питання підписання найближчим часом нового контракту на постачання газу.
“Диверсифікація поставок газу шляхом реверсу з європейських країн в Україну відкриває для України перспективу входження в європейську систему біржової торгівлі газом. Це забезпечить залучення європейських компаній в енергетичний сектор України”, – сказав Ставицький.
Наприкінці вересня в Брюсселі планується засідання групи Європейської комісії з питань координації поставок газу, до участі в якому запрошена Україна.
Як повідомлялося, раніше Еттінгер сумнівався в можливості підтримки ЄС створення газового хаба на території України.
Загальний об’єм сховищ газу України становить 32 млрд куб. м.
За 8 місяців 2013 з Європи в Україну надійшло близько 1 154,9 млн куб. м газу, з яких через Польщу – 713,3 млн, через Угорщину – 441,7 млн куб. м.
По польському напрямку постачання газу здійснює, за офіційною інформацією, Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, закуповуючи паливо у трейдера RWE Supply & Trading (Німеччина).
Через Угорщину газ поставляють Східно-європейська паливно-енергетична компанія (ВЕТЕК) і енергохолдинг ДТЕК (Донецьк).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас