РФ вирішила, що Чорноморський флот не повинен платити Україні податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ вирішила, що Чорноморський флот не повинен платити Україні податки

Казна та Політика
9798
Російська сторона знову актуалізувала питання про незаконність стягнення податків і митних зборів за постачання товарів для потреб ЧФ. Вона планує, підсумувавши платежі за всі роки базування флоту, оформити їх як державний борг України. У Києві не збираються визнавати ці дії правомочними і говорять про необхідність перегляду застарілих умов базування російського флоту.
Публічно ця тема вперше прозвучала півтора року тому: заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін тоді сказав, що Росія запропонувала Україні відмовитися від давньої практики стягування податків і зборів з вантажів, що поставляються для потреб флоту. Адже надане Україною право базування автоматично передбачає можливість життєзабезпечення флоту. “Мова йде не тільки про процедурні питання оформлення таких вантажів, а й про нарахування податків на їх ввезення. У рік на це йде 10-15 мільйонів доларів”, – пояснив Карасін.
Переговори тривали півроку, після чого Державна митна служба України заявила, що, стягуючи платежі, діє законно: угода про базування флоту в Криму припускає, що ЧФ повинен платити податки відповідно до законодавства України. Ні внутрішні закони, ні міжнародні договори не передбачають пільг в оподаткуванні при ввезенні на митну територію України товарів, що надходять на адресу військових формувань Чорноморського флоту Росії, підкреслила служба.
Далі конфліктна ситуація розвивалася закулісно. Лише інформагентства повідомили, що кораблі ЧФ змушені були заправлятися в Росії, щоб не платити Україні за ввезення палива.
Після торговельної війни згадали про податки Чорноморського флоту
Але наприкінці серпня ситуація знову привернула увагу ЗМІ: не названий офіцер флоту розповів російським виданням, що ЧФ направив в українське Міністерство доходів і зборів запит, на якій підставі здійснюється стягування податків. Він також зазначив, що українська сторона вказує платником податків Міноборони РФ, що взагалі неможливо: “Це федеральний орган виконавчої влади Російської Федерації. Навряд чи допустимо функціонування органу виконавчої влади іноземної держави на території України”.
Через тиждень, не дочекавшись публічних пояснень, представники флоту в черговий раз підкинули ЗМІ сенсацію. Севастопольська митниця нібито погрозами домоглася від ЧФ сплати 1 млн доларів податків, повідомило з посиланням на свої джерела агентство “Новий регіон”, яке вважається проросійським виданням. Вважаючи стягування платежу незаконним, флот звернувся до генпрокурора України Віктора Пшонки. Якщо відповіді не буде, російська сторона може вжити й інші заходи: “Серед іншого розглядається можливість повної заборони допуску інспекторів митного поста “Інкерман” на базу пального Чорноморського флоту Росії. Також планується провести підрахунок коштів, які були витрачені російським Чорноморським флотом за всі 15 років справляння митних платежів без юридичних підстав, з тим, щоб офіційно порушити питання про їх повернення або оформлення в якості зовнішнього боргу України”, – повідомило джерело агентства.
Керівник севастопольського аналітичного агентства “Номос” Сергій Кулик запевнив, що нічого не змінилося, до флоту пред’являються колишні вимоги. “Якби не було підстав, ніхто б не заплатив мільйон доларів. Але, можливо, коли вже заплатили, хтось у Москві обурився: мовляв, як можна платити Україні в період ведення економічної війни? І почалася інформаційна кампанія”. Експерт упевнений, що навіть якщо російська сторона в односторонньому порядку запише всі сплачені податки та збір в рахунок українського держборгу, Київ не визнає це рішення. При цьому Кулик вважає, що буде знайдено компроміс: “На жовтень заплановано чергове засідання україно-російської підкомісії з питань базування флоту”.
Ніяка підкомісія не зможе вирішити проблему, упевнений керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. “Питання про податки і митних зборах – це тільки один і далеко не самий значний аспект великої і складної проблеми. Йдеться про необхідність підписання міждержавної угоди про умови базування флоту в Криму. Документ повинен повністю регламентувати всі права та обов’язки флоту, включаючи адекватну ціну оренди “, – сказав експерт.
Нагадаємо, досі вартість оренди бази – 98 млн доларів на рік – визначалася міждержавною угодою від 1997 року. Сума була розрахована, виходячи з накопиченого до того часу українського боргу за російський газ, сплату якого сторони розбили на 20 років оренди бази, до 2017 року. Але в 2010 році термін оренди був продовжений до 2042 року, а українська сторона натомість отримала стодоларову знижку на кожну тисячу кубометрів газу. Розгляд фінансового питання оренди кримської бази флоту після 2017 року на деякий час відклали.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас