У Китаї заарештовано екс-голову національної нафтогазової корпорації, який укладав контракти з Газпромом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї заарештовано екс-голову національної нафтогазової корпорації, який укладав контракти з Газпромом

Кримінал
1464
Влада Китаю почала розслідування діяльності одного з найбільших високопоставлених функціонерів країни – Цзян Цземіня, який до березня цього року керував Китайською національною нафтогазовою корпорацією (CNPC) і був секретарем партійного осередку цієї компанії, а потім став головою комісії з управління держмайном при уряді КНР. Під керівництвом Цзян Цземіня CNPC активно розширювала свою присутність за кордоном. Він же був одним з основних переговірників за проектом постачання в КНР нафти і газу з Росії.
Однофамілець колишнього генсека КПК та голови КНР, який колись починав свою кар’єру на нафтопромислах в провінції Шаньдун (Східний Китай), підозрюється в “серйозних дисциплінарних порушеннях”, передає агентство “Сіньхуа”. Розслідування веде Центральна комісія КПК з перевірки дисципліни. Саме таке формулювання звичайно використовується в Китаї, коли мова йде про корупцію. Публічне оголошення про проблеми товариша Цзяна означає, що він заарештований, а в найближчі місяці буде виключений з партії і постане перед судом.
58-річний Цзян Цземінь став жертвою оголошеної новим керівництвом КНР антикорупційної кампанії в держсекторі, а також боротьби всередині еліт за контроль над держкомпаніями, пише газета “Комерсант”. Керівник комісії з управління держмайном, яка управляє найбільшими держкомпаніями КНР, виявився найбільш високопоставленим чиновником, заарештованим після зміни влади в Китаї після листопадового з’їзду КПК у минулому році.
Колишній партсекретар найбільшого мегаполісу КНР Чунціна Бо Сілай, справа якого розбирається зараз у суді, а також нещодавно засуджений до смертної кари екс-міністр залізниць Лю Чжіцзюнь були арештовані до того, як генсеком партії став нинішній лідер Сі Цзіньпін.
Арешт Цзян Цземіня носить показовий характер і означає, що чистка в держсекторі далеко не закінчена. Кампанія повинна допомогти КПК заручитися підтримкою середнього класу, чиє невдоволення крадіжками у великих держкомпаніях продовжує рости, вважає газета. Останньою гучною справою в енергетичній галузі був арешт голови нафтогазової компанії Sinopec Чень Тунха, якого в 2009 році засудили за корупцію до смертної кари.
Нещодавно в ході антикорупційної перевірки були звільнені чотири топ-менеджера CNPC. Їх викрили в отриманні хабарів та інших дисциплінарних порушеннях. У минулу п’ятницю в Сіані (північний захід Китаю) почався суд над керівником управління з безпеки на виробництві провінції Шеньсі Ян Даца.
Крім того, на початку серпня голова державної комунікаційної компанії China Mobile був затриманий в провінції Гуандун на півдні країни. У його відношенні також ведеться розслідування. Також цього року був заарештований екс-голова державного енергетичного управління (аналог російського Міненерго) Лю Тенань.
Проте останнім часом з’являються ознаки того, що владі не подобається галас в пресі навколо антикорупційних справ: кілька журналістів і блогерів були арештовані за “поширення чуток”, нагадує британська мовна корпорація BBC.
“Комерсант” вважає, що причиною арешту Цзян Цземіня може бути не тільки боротьба з корупцією, а й політика. Чиновник входив в оточення колишнього постійного члена Політбюро ЦК КПК Чжоу Юнкана, який займав пост глави CNPC в 1990-і і допомагав кар’єрному зростанню Цзяна в нафтянці. За деякими даними, у нього були тісні зв’язки з опальним Бо Сілаєм. Тому й арешт Цзян Цземіня може бути початком зачистки прихильників Чжоу Юнкана, а також боротьби за контроль над держактивами і фінансовими потоками.
Експерти також впевнені, що на долю багатомільярдних угод, які Цзян Цземінь погоджував з російськими компаніями (особливо контрактів з “Роснефтью” і меморандумів з “Газпромом”), арешт не позначиться.
Конкретно російські проекти китайців завжди дуже політизовані, – пояснив газеті співробітник Центру аналізу стратегій і технологій Василь Кашин. – Зміни можуть наступити, якщо раптом з’ясується, що через Цзян Цземіня Росія домоглася якихось домовленостей на виняткових умовах, але це дуже малоймовірно”.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас