Італія першою в світі запровадила податок на надшвидкі біржові операції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія першою в світі запровадила податок на надшвидкі біржові операції

Фондовий ринок
388
Італія з понеділка першою серед країн світу вводить податок на високочастотний алгоритмічний трейдинг (ВАТ), експерти очікують подальшого посилювання регулювання у цій галузі в усьому світі.
Крім того, влада Італії встановила податок з операцій з деривативами на акції. Таким чином, Рим реалізує заявлену в лютому політику поетапного введення податку на фінансові транзакції, і, як очікують експерти, Італія завершить цей процес першою в єврозоні.
Для італійських височастотних трейдерів встановлені певні пороги зміни та анулювання угод, після перетину якого за кожну наступну зміну і скасування, вироблені менш ніж за 0,5 секунди, стягується податок за ставкою 0,02%.
При цьому банки і брокери вважають, що подібні заходи можуть додатково погіршити ліквідність італійського ринку, обсяги торгів на якому різко знизилися після введення податку на операції з акціями у березні поточного року. За оцінками аналітиків Credit Suisse, зниження обсягів торгів на фондовому ринку склало близько 25%.
Більшість інших країн Європейського союзу мають намір ввести податок на фінансові транзакції (так званий “податок Тобіна”) протягом 2014 року.
Високочастотні трейдери при проведенні угод використовують автоматизовані комп’ютерні алгоритми, що дозволяють здійснювати десятки тисяч операцій за частки секунди. Така торговельна практика зазнала серйозної критики експертного співтовариства і стала предметом пильної уваги з боку регуляторів США та Великобританії після так званого “блискавичного обвалу” (flash crash) на американських біржах 6 травня 2010 року, коли всього за кілька секунд основні індекси втратили близько 10%.
У серпні 2012 року американський трейдер Knight Capital втратив більше $ 450 млн через неправильну установку такого програмного забезпечення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас