Президент говорить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент говорить

Казна та Політика
3762
30 серпня президент України Віктор Янукович дав інтерв’ю провідним телеканалам країни. Глава держави розповів про непрості відносини з Росією, шляхи України до Європи і економічні проблеми держави. Незважаючи на офіціоз зустрічі, Янукович зміг здивувати своїх візаві. Podrobnosti.ua склали список найбільш важливих пунктів виступу президента.
Довгоочікуване інтерв’ю
Інтерв’ю з президентом чекали давно. Після лютневого інциденту з патріархом радянської журналістики Віталієм Коротичем, коли серія інтерв’ю з Януковичем фактично зірвалася, і перенесення виступів глави держави в т.ч. і в парламенті, мало хто вірив у “відкритість” президента. Як зазначають у ЗМІ, інтерв’ю і відбулося-то завдяки наполегливості журналістів, які бомбардували Банкову запитами на розмову з главою держави. Воно проходило в Будинку з химерами. Однак відповіді глави держави на запитання журналістів були аж ніяк не химерними, а часом могли і здивувати.
Дружба і приниження
Перше ж питання, яке задали після представлення президенту журналісти, стосувалося російсько-українських торговельних воєн. “Після того, як я отримав інформацію про те, що у нас відбувається на кордоні з Росією, я відразу ж подзвонив президенту Володимиру Путіну і задав Володимиру Володимировичу питання: “Взагалі, що це таке?”. Він каже: “Я теж абсолютно збентежений цими діями і вважаю, що це неправильно, і я вже запросив для пояснень керівників та спеціалістів”. Мені піддавати сумніву слова президента було нема чого й ми домовилися, що зателефонуємо пізніше і ми поговорили, і він (Путін – ред.), підтвердив, що робити цього було не потрібно. Це їх внутрішні питання – хто робив, хто допустив”, – повідав Янукович. Більше того, він зазначив, що російський президент обіцяв відреагувати на цю подію. “Ми повинні провести раунд переговорів на високому рівні експертів і прем’єр-міністрів. І вони повинні підготуватися до майбутніх дій – що буде, якщо набуде чинності угода про зону вільної торгівлі з ЄС”, – розповів Янукович. При цьому, Янукович зазначив, що особисто він – за дружбу з усіма – і з ЄС, і з МС. “Деякі питання нам вдалося роз’яснити… Я далекий від того, що нам потрібно ускладнювати відносини з Росією і країнами Митного союзу… Але є частина чиновників, як їх називають “орли”, які вважають, що треба йти жорстким шляхом, до речі, з нашого боку їх теж багато. Але що стосується мене – я вважаю, що нам потрібно знайти прагматичне рішення, і наші інтереси завжди будуть закладені в основу будь-яких відносин”, – пообіцяв Янукович.
Проте, незважаючи на такі відносини, президент згадав про несправедливість газових контрактів з Росією. При цьому, Янукович зазначив, що цю несправедливість розуміють і в Росії, але в України немає ніяких інструментів для того, щоб переглянути контракти. “Пропозиції, які нам приходили – вони для нас неприйнятні, вони принизливі. І ми ніколи на це не підемо. Ми не може торгувати країною. Це наш принцип”, – підсумував Янукович.
Go West!
У своєму інтерв’ю президент України особливо підкреслив європейський вектор розвитку країни. “Ми визначилися сьогодні і заради цього в 2010 році прийняли закон, який визначає основи нашої зовнішньої політики. Це європейська інтеграція”, – заявив Янукович. “Політичні сили, які над цим працюють, досягли того рівня, який відповідає рівню відносин між Україною та ЄС. Осінь цього року ставить крапку. Ми виконаємо всі умови (Європейського Союзу – ред.). У цьому у мене ніяких сумнівів”, – підкреслив Янукович. При цьому, президент упевнений – парламентська більшість буде на його боці. “На сьогоднішній день я не бачу ніяких перешкод для підписання цього документа. Тому я сподіваюся, що настане час – і це рішення буде прийнято”, – зазначив Янукович.
Глава держави зазначив, що співпраця з Європою не буде на шкоду євразійському співробітництву. Так, президент зазначив, що зараз готується новий статут Євразійського союзу, згідно з яким Україна може приєднатися до окремих положень договору про євразійський Митний Союз, які не суперечать вимогам Світової організації торгівлі. “З цим згодні всі: і в Європі, і в Митному Союзі. Це не входить в протиріччя з підписанням Україною договору про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, тому ми підписали договір про створення ЗВТ з країнами СНД. У нас тут немає проблем, але цей період часу, який ми зараз переживаємо, він є хвилюючим періодом часу”, – підкреслив Янукович. “Те, що нас хочуть бачити і там, і там – це ж добре… Ми до цього ставимося, як до процесу, який повинен привести нас до успіху. А успіх – це захист національних інтересів. В основі всіх наших дій має бути поліпшення життя і добробуту наших людей, посилення нашої держави в зовнішній політиці”, – зазначив Янукович. Таким чином, незважаючи на весь європейський вектор, президент як і раніше тяжіє до багатовекторності. Наскільки така політика буде успішною і які плоди вона принесе – покаже час.
В очікуванні референдуму
“Мостом”, що з’єднує розмови президента про Росію і про Європу послужив ще одна важлива відповідь на питання журналістів про геополітичний вибір України. Говорячи про те, з ким Україні по дорозі, Янукович зазначив: “Я скажу так – будь-які рішення, які ми приймаємо, повинні бути далекоглядними. Від простих до таких серйозних. Вибір українського народу може показати всеукраїнський референдум”, – заявив президент. У той же час Янукович відзначив, що не знає, коли буде цей референдум точно. “Коли буде мова йти про Євросоюз або про Митний Союз. І тоді нам без референдуму не обійтися”, – підкреслив президент. Таким чином, Янукович чи не вперше наголосив – членство в економічному об’єднанні – Митному Союзі – для нього рівносильно економіко-політичному об’єднанню – Європейському Союзу. І ще не факт, що при всьому європейському векторі української політики, не постане питання про членство в МС. Але, в будь-якому випадку, вирішуватися це питання буде на всеукраїнському референдумі.
Економіка “для людей” і важливі обійми
Велику частину часу інтерв’ю президент присвятив непростій економічній ситуації, в якій опинилася Україна. “Якщо подивитися на ситуацію з інвестиціями в Україну, у нас все одно йде приріст, незважаючи на те, що економічна криза, є приріст інвестицій. Він трохи скоротився у порівнянні з 2012, 2011 роками, десь на рівні 2010 року, але динаміка зростання інвестицій проглядається”, – розповідав президент. “Будь-яка реформа повинна створювати умови для зростання економіки. Зростання економіки буде тільки тоді, коли буде зростання інвестицій. Все це взаємопов’язано”. При цьому, він особливо наголосив – незважаючи на всі вимоги Міжнародного Валютного Фонду, тарифи для українців не підвищуватимуться. Принаймні, на серйозний рівень.
Особливо слід підкреслити репліку президента, щодо зв’язку бізнесу і держави. “Мені кажуть: “Що ти обнімаєшся з бізнесом!”. Я обіймаюся з тими, хто несе копійку в державну скарбницю, з тими, хто працює на державу. Не дарма весь світ пішов шляхом приватного партнерства. Весь світ влаштовує внутрішню політику шляхом партнерства держави і бізнесу. Держава створює умови, а бізнес буде заробляти гроші. Це принцип ринкової економіки”, – заявив президент, підкресливши, що розбіжностей у зовнішній і внутрішній політиці з цього питання немає. “Ми зацікавлені, щоб держава розвивалася”, – зазначив президент.
Про наболіле
Одне з найбільш болючих питань, яке завжди задають українському президентові, стосується його суперниці на виборах 2010 року – Юлії Тимошенко. Втім, тут нічим новим президент не здивував. Він наголосив – у новому Кримінально-процесуальному кодексі є принцип змагальності адвокатури та прокуратури, недоліки в правоохоронній системі є і її чекає реформа та атестація, проте в тому, що стосується Тимошенко, навіть з “гуманітарної точки зору”, Янукович відповів: “Наші закони не передбачають таких обставин на сьогоднішній день. Це всім відомо. Потрібно змінювати ці закони і досягати такого рівня, який би дозволяв в окремих випадках надавати такі повноваження. На жаль в Україні таких повноважень немає і у президента також. Мені на це питання доводилося відповідати багато разів і я завжди відповідав – будь-яка посадова особа може діяти в межах повноважень. І тут буде тільки такий підхід. Продовжує працювати комісія Кваснєвського-Кокса. Ніхто не знімає це питання з порядку денного, але підхід до цього питання (звільнення Тимошенко-ред.) може бути тільки в межах законодавства”. Таким чином, Тимошенко, навіть хвора, не може поки розраховувати на президентське помилування. Втім, судячи за посиланням на комісію Кваснєвського-Кокса, Європа ще може сказати своє вагоме слово в цій одвічній суперечці.
Загалом, президент сказав те, що від нього очікували. Але деякі його репліки змогли здивувати журналістів. Втім, не варто забувати – восени починає свою роботу парламент. Цю сесію вже називають передвиборною напередодні президентської кампанії 2015 року. Віктор Янукович вже почав боротьбу за переобрання на другий термін…
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас