Майже половина викладачів вузів отримують зарплату менше 3 тис. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже половина викладачів вузів отримують зарплату менше 3 тис. грн

Особисті фінанси
2769
Майже половина викладачів вузів заробляють менше 3 тис. грн на місяць. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром дослідження суспільства в 56 українських вузах.
Так, 43% викладачів у ході опитування відзначили, що отримують менше 3 тис. грн на місяць (мова про дохід взагалі, а не тільки про зарплату на основній роботі). 35% мають дохід 3-4,5 тис. грн. Більше 4500 отримує тільки 16% опитаних. При цьому жінки заробляють гірше за чоловіків. Дохід до 3 тис. грн мають 49,7% жінок-викладачів проти 41,3% чоловіків-викладачів.
Найбільші заробітки у тих, хто викладає ІТ – 30,56% з них отримує більше 4,5 тис. грн на місяць. Такий же дохід мають по 23% тих, хто викладає медичні та економіко-правові предмети, по 19% – суспільно-гуманітарні й технічні. Найменше заробляють викладачі природничих наук – лише 12% з них має більше 4,5 тис. грн на місяць.
80% викладачів мають тільки одне джерело доходів – зарплату в своєму вузі. На думку директора Центру дослідження суспільства Інни Совсун, це створює умови для розвитку корупції. Як і те, що 48% працюють в тому ВНЗ, випускниками якого є. У старих класичних університетах ця цифра ще вище – більше 70%.
Автори дослідження також відзначили, що українські викладачі не впливають на політику навчальних закладів, в яких працюють. Можливість впливати на рішення керівництва відзначили тільки 20% опитаних. 42% вважають, що одна з найважливіших проблем вищої освіти – неефективне керівництво на рівні університетів. При цьому їх не турбує тема університетської автономії – тільки 15% вважають централізацію управління у вищій освіті серйозною проблемою.
“У таких умовах впровадження університетської автономії може тільки нашкодити, – вважає експерт Центру дослідження суспільства Єгор Стадний. – Тому що воно призведе до посилення влади керівництва університетів, а колектив, викладачі, не зможуть ні на що впливати”. Він також зазначив, що у вузівських викладачів високий рівень самоцензури – вони не хочуть говорити про проблеми в своєму навчальному закладі, а багато хто взагалі відмовилися відповідати на питання без відповідного розпорядження керівництва кафедри/університету.
Показово, що 73% опитаних стверджують, що для просування по кар’єрних сходах в українському вузі важливо мати добрі стосунки з начальством.
П’ять вищих навчальних закладів відмовилися брати участь у дослідженні: Луганський держуніверситет ім. Т.Шевченка, Київський національний університет технологій та дизайну, Чернігівський державний технічний університет, Харківська державна зооветеринарна академія та Дипломатична академія при Міністерстві закордонних справ.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас