В Україні з'явиться BitBank - перший в Україні банк без відділень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться BitBank - перший в Україні банк без відділень

Фондовий ринок
7908
Бізнесмен Олексій Пишний і керуючі директори інвесткомпанії Jaspen Capital Partners Максим Корецький та Андрій Скалозуб у вересні відкриють перший в Україні банк без відділень – BitBank (Bank of Intelligent Technologies).
«В принципі ми запускаємо IT-компанію, яка продаватиме банківські послуги. Модель схожа на російський банк ТКС Олега Тинькова», – розповідає Скалозуб. Цільова аудиторія банку – власники смартфонів і планшетів. «Продавати послуги будемо через контакт-центр, direct mail, інтернет, соціальні мережі, агентську мережу, пізніше – через ко-бренди», – додає Корецький. Доставляти картки клієнтам і ідентифікувати їх будуть мобільні банкіри. Зараз у команду головного офісу вже набрано 42 фахівця.
Ліцензії у BitBank поки немає – він знаходиться на стадії реєстрації. Проект готували більше року, інвестувавши в нього $ 25 млн. «Пізніше в акціонерах буде кілька фондів», – стверджує Корецький. Як розподіляться частки серед інвесторів, банкіри поки не розголошують. Відомо, що партнери вже досягли попередніх домовленостей щодо залучення $ 100 млн від американського хедж-фонду.
Цього мало, запевняє Олег Тиньков, чию модель банку копіюють українські бізнесмени. «Мінімальну інвестицію в такий банк я оцінюю в $ 100 млн в основні засоби і капітал, плюс фондування ще мінімум стільки ж, – каже він. – Але швидше, це навіть $ 200 млн + $ 200 млн».
Тиньков придивлявся до ринку України, але так і не ризикнув на нього вийти. «Український фінансовий ринок слабо регульований, немає місцевого оптового фондування, ринок єврооблігацій закрито, ставки депозитів високі. Я не зрозумів, як там [в Україні] робити банківський бізнес. Напевно, у місцевих це краще вийде», – припускає російський банкір.
Українські фінансисти на BitBank також дивляться скептично. «Модель Тінькова тримається на чотирьох китах: бренд – ім’я Тінькова, цей пункт у BitBank відсутній; стабільно висока ефективна ставка на рівні 70% – це є в Україні; значна частина фондування припадає на зовнішні ринки – це мінус в Україні; дистанційні канали залучення і обслуговування клієнтів – тут багато питань. Шанси – 50/50, я так не ризикував би і робив мультиканальний банк з відділеннями», – каже екс-голова правління ПУМБу Костянтин Вайсман.
З цією думкою згодні й інші банкіри. «Я є більше прихильником змішаної моделі, коли у банку є відділення, але і розвинені дистанційні канали обслуговування», – зазначає голова правління Дельта Банку Олена Попова.
Засновники BitBank говорять, що їм в Україні часто доводиться стикатися з нерозумінням колег. «Багато скепсису було, коли запускався Alior Sing в Польщі та ТКС в Росії, але вони стали успішними. Чому в Україні цього не можна зробити?! »- Дивується Корецький. Плани у бізнесменів грандіозні. «Ми очікуємо, що капіталізація банку через 5-7 років складе $ 350-400 млн», – пояснює Скалозуб. У майбутньому BitBank планують вивести на біржу.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас