В Україні необхідно терміново ліквідувати "обмінки": банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні необхідно терміново ліквідувати "обмінки": банкір

Валюта
1548
Агентські пункти обміну валют тягнуть Україну в минуле, в готівкові розрахунки і є осередком нестабільності всієї валютної системи, – заявив заступник голови правління ПАТ «АВАНТ-БАНК» Андрій Швець. За словами банкіра, необхідно, якомога швидше, заборонити діяльність “обмінок” по всій Україні.
“Приватні пункти обміну валют стимулюють розвиток готівкового ринку валюти і гальмують впровадження пластикових карток і електронних грошей, у тому числі, у сфері конвертації валют. Це рудимент, апендикс фінансової системи, який консервує старі види фінансових операцій. Сьогодні необхідно впроваджувати нові технології – електронні розрахунки”, – підкреслив Швець.
Крім того, як запевнив банкір, агентські пункти обміну далеко не завжди прислухаються до позиції центрального регулятора. Найчастіше, вони можуть змінювати валютний курс, коли забажають. У банках курс встановлюється розпорядженням голови правління, і на протязі доби не змінюється.
“Обмінники “чудово” проявили себе в кризовий час. Як тільки економіка злегка похитнеться, вони відразу ж починають маніпулювати валютним курсом, виставляючи, як правило, завищений курс, що призводить до паніки серед населення, різкого зростання попиту на іноземну валюту і нестабільності всієї банківської системи. Крім того, якщо врахувати обороти, які декларують обмінки, можна з упевненістю стверджувати, що “обмінки” – це мережа мінімізації податків з операцій купівлі-продажу валют”, – упевнений Швець.
Він також додав, що ліквідація “обмінок” жодним чином не вплине на пропозицію валюти. На думку банкіра, сьогодні, для покриття всього попиту на обмінні операції цілком достатньо мережі банківських відділень.
“Раніше вже були спроби закрити агентську мережу обмінників, але вони ні до чого не привели. Це говорить про те, що у цієї “системи в системі” є своє впливове лобі. Однак, сьогодні є всі можливості заборонити цей вид фінансової діяльності і для цього достатньо лише постанови НБУ”, – підкреслив Швець.
Паралельно із забороною обмінок необхідно внести зміни до Адміністративного кодексу України і підвищити мінімальну суму штрафу за нелегальний обмін валют.
Банкір звернув увагу на світовий досвід. У більшості країн економіка вже давно практично відмовилася від валютних “обмінок”. Зокрема, Росія зробила це з жовтня 2010 року. Країни ЄС – набагато раніше.
Крім того, за словами Швеця, агентські обмінні пункти загрожують українцям ще однією проблемою – неконтрольованим витоком персональної інформації.
“Як відомо, за рішенням НБУ, обмін валют проводиться тільки по пред’явленню паспорта. Однак, ніхто не дасть гарантії, що зібрані в обмінках дані громадян, не вийдуть за межі обмінного пункту. Сьогодні в Інтернеті вже з’явилася маса оголошень про продаж копій паспортів українців. Звідки взялися такі обсяги? У банках діє найжорстокіший контроль за персональними даними клієнтів. За цим також стежить і Нацбанк. Проконтролювати ж обмінки неможливо. Однак, у разі їх повної заборони, проблема витоку персональних даних вирішиться автоматично”, – резюмував банкір.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас