У найближчі півроку Україну чекають складні відносини з усіма країнами СОТ - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У найближчі півроку Україну чекають складні відносини з усіма країнами СОТ - експерт

Казна та Політика
789
У найближчі півроку в України будуть складні відносини з усіма країнами СОТ через перегляд імпортних мит. Про це заявила завідувачка відділу зовнішньоекономічної політики НІСД Ірина Клименко на прес-конференції в середу.
“У найближчі півроку в України будуть складні відносини з усіма країнами”, – сказала І.Клименко.
За її словами, ініціювавши безпрецедентний процес перегляду імпортних мит у рамках СОТ, Україна “відкрила ящик Пандори”.
“Тепер наші відповідальні товариші вирішують, що з цим робити, так як і Туреччина, і США, і Європейський Союз вже подали сигнали про те, що не вітають це рішення і, як це прийнято в СОТ, країни будуть захищати власні ринки, щоб компенсувати на їх погляд збитки від рішення України”, – зазначила експерт.
Тому, вважає І.Клименко, Україні належить вирішувати, яку далі вибирати тактику з цього питання.
“Можна сказати, що це була не зовсім продумана тактика ведення зовнішньоекономічних відносин з торговими партнерами”, – підкреслила вона.
Нагадаємо, що у вересні 2012 року Україна подала заявку на перегляд своїх тарифних зобов’язань з приводу 371 товарній позиції. Йдеться про підвищення імпортних мит на наступні товари: м’ясну продукцію, ковбаси та субпродукти, квіти, овочі та фрукти, побутову техніку, сільгоспмашини, автомобілі та меблі.
Це викликало різку критику з боку багатьох членів СОТ. Зокрема, із закликом відкликати цю заявку до Києва звернулися відразу 23 делегації. Серед незадоволених виявилися ЄС і США, країни ASEAN, Австралія, Канада, Китай і Гонконг, Японія, Мексика, Туреччина та інші.
Крім того, з 14 квітня 2013, Україна встановила додаткові мита на імпорт нових легкових автомобілів об’ємом бензинового двигуна 1-1,5 л у розмірі 6,46% і 1,5-2,2 л – 12,95%.
Тоді стурбованість цим рішенням, прийнятим без консультацій із зацікавленими країнами, висловили Туреччина, ЄС, США, Росія і Південна Корея.
Пізніше, з 12 липня Туреччина обклала додатковим 23%-вим митом ввезення волоських горіхів з України. А 9 липня про свої претензії заявила і Росія. Москва оцінила збиток в 36,1 млн дол щорічно. Компенсувати ці втрати північний сусід також має намір шляхом стягування додаткових мит, зокрема, з шоколаду, листового скла і вугілля, мито на яке може скласти 54%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас