Промінвестбанк підвела промисловість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк підвела промисловість

Фондовий ринок
3253
П’ятий за розміром активів Промінвестбанк (ПІБ), що належить російській держкорпорації «Внешэкономбанк», відзвітував про збиток за II квартал у розмірі 2,7 млрд гривень. Причина – різке зростання безнадійної заборгованості, яка збільшилася за три місяці в п’ять разів і досягла 5 млрд гривень. У самому банку збитки не коментують. Причиною проблем «Промінвесту» могло стати погіршення справ в українській промисловості.
ПІБ спеціалізується на кредитуванні великих державних і приватних корпорацій. У числі його клієнтів – державні «Нафтогаз», «Укрзалізниця», «Вугiлля України», «Укренерго», а також компанії, що входять в найбільші ФПГ. «Ми не пропускаємо жодного кредитного тендеру великих держкомпаній, нам цікаво все, що більше 100 млн гривень», – говорив у 2012 році в інтерв’ю Forbes перший заступник голови правління ПІБ В’ячеслав Юткін.
Переломний квартал
Схоже, що така стратегія дала збій. «У них багато хороших клієнтів, але ще більше тих, хто зараз зазнає серйозних труднощів через спад в економіці», – відзначає партнер інвесткомпанії Goldman Milestone Group Дмитро Шестаков.
У першому кварталі проти кількох великих клієнтів ПІБу були відкриті справи про банкрутство. Наприклад, 4 січня 2013 Госпсуд Львівської області почав провадження у справі про банкрутство ПрАТ «Херсонський Оптовий Торговий Дім – 97». Вимоги ПІБа заявлені в розмірі 58,6 млн гривень. Госпсуд Луганської області порушив справи про банкрутство двох інших великих клієнтів ПІБу: 9 cічня проти ДП «Антрацит» (борг перед кредиторами – 36,5 млн гривень), а 11 березня 2013 проти ДП «Луганськвугілля» (52,9 млн гривень). На 1 квітня ПІБ свої вимоги до цих боржників не висунув.
У другому кварталі ситуація з проблемними позичальниками ПІБа повинна була погіршитися: за даними Держстату, в січні-червні промислове виробництво в Україні скоротилося на 5,3% в порівнянні з тим же періодом 2012 року. «Ймовірно вони більше не могли ховати свої безнадійні кредити», – вважає адвокат Ростислав Кравець. Раніше банк, як правило, домовлявся з найбільшими неплатниками і йшов на реструктуризацію кредитів, каже колишній голова правління банку «Форум» Ярослав Колесник. «Для такого банку достатньо, щоб проблеми виникли у декількох позичальників і портфель безнадійних кредитів збільшиться в кілька разів, – відзначає він. – Можливо, після реструктуризації якісь клієнти повинні були почати платити, але не стали».
Нацбанк допоміг
У «Промінвесті» почали готуватися до зростання проблемних боргів заздалегідь. У грудні 2012 року ПІБ уклав з материнським банком угоду щодо конвертації кредиту на $ 365 млн, отриманих від материнського банку у вигляді кредиту, в капітал банку. «Додатковий капітал у розмірі 2,9 млрд гривень вже зарахований в капітал і буде зарахований до статутного капіталу в 2013 році після додемісії акцій», – повідомляється у фінансовому звіті ПІБу за 2012 рік.
Рішення про це може бути ухвалене на позачергових зборах акціонерів, запланованих на 16 серпня. «Вони [ПІБ] знали про зростання безнадійних кредитів заздалегідь і почали до нього готуватися, – упевнений заступник голови банківського комітету Верховної Ради Степан Кубів, – Якщо банк має збитки і не збільшує капітал, він не може видавати великі кредити в одні руки». Відповідно до звітності ПІБа максимальний розмір кредитного ризику на одного контрагента (норматив Н7) на 1 липня 2013 досяг 21,4% регулятивного капіталу. Це означає, що комусь зі своїх клієнтів ПІБ, чий регулятивний капітал дорівнює 5,2 млрд гривень, видав 1 млрд гривень. Максимально допустиме значення Н7-25%. Декларуючи збиток, банк змушений зменшити розмір капіталу і ризикує порушити нормативи НБУ. «Або йому доведеться просити клієнта повернути частину кредитної заборгованості достроково», – констатує Кубів.
У вересні та грудні 2012 року ПІБ отримав від Нацбанку 1,95 млрд гривень. Кредити під 7,5% річних забезпечені ОВДП на 2,1 млрд гривень і повинні бути погашені в серпні та жовтні 2013 року. Чому ПІБ звернувся до регулятора за рефінансуванням, маючи такого потужного акціонера невідомо. Голова НБУ Ігор Соркін і голова правління ПІБу Віктор Башкіров на письмові запитання Forbes не відповіли.
У першій половині 2013 року активи ПІБа зменшилися на 9,4% до 37,3 млрд гривень. Портфель депозитів скоротився на 7% до 13,0 млрд гривень.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас