Причина продажу українцями доларів - високі гривневі ставки, упевнений банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Причина продажу українцями доларів - високі гривневі ставки, упевнений банкір

Валюта
4498
Відпускний період не є основною причиною зниження інтересу населення до валюти. На позитивне сальдо купівлі-продажу громадянами доларів і євро набагато більше вплинули посилення правил резервування валюти Національним банком, а також високі гривневі процентні ставки. Таку думку висловив заступник голови правління ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» Олександр Коробко.
 
За словами експерта, на сьогоднішній день банки відзначають стрімке зростання гривневих депозитів. «За перше півріччя поточного року депозити в гривні росли в півтора рази швидше, ніж роком раніше, тоді як валютні заощадження з початку року практично не збільшилися», – зазначає А. Коробко. Крім того, додає банкір, на тлі поступового зниження потреб у погашенні валютних кредитів, під які частково купувалася валюта, за останні 4 роки відбулося безпрецедентне накопичення валюти українцями.
 
Заступник голови «ПІВДЕНКОМБАНКУ» також додав, що подальший розвиток ситуації залежатиме від бажання НБУ і далі підтримувати курс як регуляторними, так і традиційними методами інтервенцій. «Сьогодні у такої політики є очевидні плюси. Наприклад, у порівнянні з минулим роком зменшився торговий дефіцит по товарах, знизився попит населення на валюту», – говорить А. Коробко.
 
Втім, за його словами, залишаються ризики зростання курсового тиску. «По-перше, через пікові виплати за зовнішнім боргом у поточному році, по-друге, гривнева грошова маса за перше півріччя росла в 2 рази швидше, ніж у попередньому році, частково завдяки більш активній купівлю ОВДП в портфель НБУ. І все вищеперелічене може до кінця року спровокувати сплеск купівлі валюти населенням. Однак, при поновленні співпраці з МВФ і жорстких регуляторних обмеженнях НБУ, ці ризики будуть мінімізовані», – резюмував банкір.
За матеріалами:
fin.biz.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас