Стабільність валютного ринку свідчить про низькі девальваційні очікування - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабільність валютного ринку свідчить про низькі девальваційні очікування - експерти

Валюта
575
Незважаючи на приріст валютних депозитів фізичних осіб у червні поточного року, ситуація на валютному ринку стабільна і свідчить про низькі девальваційні очікування, вважають опитані експерти.
Як прокоментував генеральний директор «Українського кредитно-рейтингового агентства» (UCRA) Станіслав Дубко, валютний ринок поки залишається відносно спокійним. «НБУ фактично зміг самоусунутися від оперативного регулювання валютного ринку, сконцентрувавшись на адміністративних інструментах (яскравий приклад – зміна норм обов’язкових резервів, що має привести до подальшого зниження процентних ставок за депозитами в іноземній валюті)», – повідомив експерт. За його словами, чистий продаж громадянами банкам валюти третій місяць поспіль і збереження в червні обсягу конверсійних операцій на готівковому валютному ринку на рівні попереднього місяця свідчать про відсутність ажіотажного попиту на валюту. У той же час, за словами експерта, рівень попиту на валюту з боку реального сектора і уряду, обумовлений плановим погашенням публічних позик, залишається на високому рівні, що чинить тиск на золотовалютні резерви країни. Приріст валютних вкладів населення в червні поточного року, після їх зниження протягом п’яти останніх місяців, експерт пояснює тим, що громадяни повернули назад у банківську систему частину раніше вилучених з рахунків валютних коштів, так і не ризикнувши їх конвертувати в гривню.
За словами начальника аналітичного відділу «Альфа-Банку» (Україна) Олексія Блінова, зростання коштів фізичних осіб у банківській системі України в червні є рекордним. «За останні 12 місяців кошти фізичних осіб збільшилися на 21%, що є найвищим показником за 2012-2013 роки», – повідомив банкір. На його думку, активне зростання коштів фізичних осіб у національній валюті відображає стабільність валютного ринку. У той же час, як уточнив експерт, червень на українському валютному ринку традиційно є періодом затишшя девальваційних настроїв. «Дедоларизація депозитів українських громадян відбувається, проте її не можна назвати остаточною, оскільки на кінець червня 2013 44,5% коштів фізичних осіб у банках усе ще розміщені в іноземній валюті. Для порівняння, в червні 2008 року цей показник був набагато нижчий і складав близько 38%», – зазначив у коментарі Блінов.
Директор служби продажу продуктів ринків капіталу “УкрСиббанку” Оксана Шведа також називає показник приросту вкладів населення рекордним. «Тільки за червень місяць приплив вкладів фізосіб в національній валюті склав близько 11 млрд грн, що являє собою абсолютний рекорд. Ставки за депозитами залишаються високими, незважаючи на їх дуже плавне зниження. Передумови для виникнення кризи ліквідності цієї осені бачаться нам набагато менш вираженими, ніж це було ще місяць тому», – коментує експерт. За оцінками банкіра, за шість місяців 2013 валютні вклади показали практично нульове зростання. «Приріст валютних вкладів у червні на 107,9 млн дол є досить незначним з точки зору розмірів банківської системи, а також загального обсягу валютних вкладів, і тому навряд чи може служити індикатором зростання попиту на іноземну валюту. Що і підтверджують дані щодо попиту на валюту з боку населення в червні», – сказала Шведа. На думку експерта, дії Національного банку України, спрямовані на зниження доларизації економіки, є цілком обгрунтованими і прийнятними на тлі високої ліквідності банківської системи.
Як повідомив керуючий партнер інвестиційної компанії «Capital Times» Ерік Найман на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, третій місяць поспіль українці продають готівкової інвалюти більше, ніж купують (всього за три місяці 267 млн ​​дол). «Це найдовший такий відрізок часу з початку 2005 року. З урахуванням погашених валютних іпотечних кредитів (520 млн дол), а також розміщених валютних депозитів (97 млн ​​дол), за останні три місяці населення України витягнуло з заначок і «з-під подушок» майже 1 млрд готівкової інвалюти», – повідомив експерт. На його думку, до повної дедоларизації ще далеко, і це неможливо в принципі, але за умови збереження валютної і фінансової стабільності населення позбудеться ще від декількох мільярдів готівкових доларів. «Правда, для цього спочатку потрібно пережити важку осінь. І найкращим стабілізуючим і дедолларизуючим українців фактором може стати отримання нового кредиту МВФ. Ось тільки чи буде він – поки дуже велике питання», – додав Найман.
Як повідомлялось, у січні-червні поточного року чиста купівля населенням валюти склала 158,6 млн дол (в еквіваленті), що в 18,6 разу менше показника чистої покупки за підсумками січня-червня минулого року (2,950 млрд дол в еквіваленті). Як свідчить статистика Національного банку по валютному ринку, обсяги продажів валюти населенням третій місяць поспіль перевищують її покупку. У той же час, банківські вклади фізосіб у валюті (у доларовому еквіваленті), після їх зниження протягом п’яти останніх місяців, в червні виросли на 107,9 млн дол і станом на 1 липня 2013 склали 22,481 млрд дол
Національний банк України в червні 2013 року, другий місяць поспіль, не продавав валюту на міжбанківському валютному ринку. У січні-червні 2013 року обсяг чистих інтервенцій НБУ на міжбанківському валютному ринку знизився в 2,5 разу – до 524,36 млн дол, тоді як за аналогічний період минулого року обсяг чистих інтервенцій Нацбанку склав 1,3 млрд дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас