Зарубіжні банки активно покидають Швейцарію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарубіжні банки активно покидають Швейцарію

Світ
1455
Кількість закордонних банків, що працюють в Швейцарії, падає на тлі тиску на країну в плані необхідності скасування банківської таємниці, а також посилення регулювання, пише агентство Bloomberg. Це може дати поштовх хвилі угод по злиттю і поглинанню у фінсекторі країни в наступні 12-18 місяців, вважають експерти.
З початку 2012 року з травня 2013 число зарубіжних банків у Швейцарії зменшилося до 129 з 145, показують дані швейцарської Асоціації іноземних банків.
Крім того, обсяг активів в їх управлінні у 2008-2012 роках скоротився на 25%, до 870,7 млрд швейцарських франків ($ 921 млрд), так як клієнти поступово виводять кошти з них.
За даними Boston Consulting Group, Швейцарія все ще є найбільшим офшорним центром. У країні зосереджений капітал на суму близько $ 2,2 трлн, або 26% всього ринку. Тим не менш, його може ще більше погіршити статус країни, як “податкової гавані”.
“Можна чекати якоїсь реорганізації бізнесу приватними банками, – вважає директор консалтингової компанії McKinsey & Co. Фелікс Венгер. – Деякі іноземні фінкомпанії можуть порахувати відхід з Швейцарії найкращим виходом”.
Британський банк Lloyds Banking Group Plc раніше в 2013-му продав свій міжнародний бізнес у сфері private banking швейцарської Union Bancaire Privee, яка в 2012-му придбала аналогічний бізнес іспанського Banco Santander в Женеві. У 2009 році свої підрозділи в Швейцарії реалізували Commerzbank AG і ING Groep NV. Ряд фінкомпаній поки тільки планують реорганізувати свій бізнес у країні.
HSBC Holdings Plc, найбільший в Швейцарії іноземний банк за обсягом активів в управлінні, розглядає можливість продажу частини місцевого підрозділу, хоча повністю виходити з цього бізнесу не планує.
Італійський страховик Assicurazioni Generali SpA хоче продати швейцарський банк BSI Group, що має 140-річну історію.
Як свідчить опитування, проведене PricewaterhouseCoopers LLC, все більше фінкомпаній по всьому світу розглядають можливість злиття і поглинань. Більше третини респондентів повідомили, що в наступні два роки чекають “істотної консолідації”.
Нагадаємо, що нижня палата парламенту Швейцарії у першому читанні не підтримала законопроект, що зобов’язує банки надавати інформацію іншим країнам щодо своїх закордонних клієнтів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас