Китай став претендентом на найбільше нафтове родовище Казахстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай став претендентом на найбільше нафтове родовище Казахстану

Енергетика
528
Китайська корпорація China National Petroleum (CNPC) готова витратити близько п’яти мільярдів доларів за частку в Кашагані – найбільшому нафтовому родовищі Казахстану.
За даними видання, йдеться про 8,33 відсотка акцій компанії, яка управляє проектом. Зараз ця частка належить місцевому «Казмунайгазу». При цьому казахстанська компанія залишиться одним з основних учасників Кашагана з часткою в 16,8 відсотка.
«Зайві» 8,33 відсотка акцій утворилися після того, як стало відомо, що американська ConocoPhillips вирішила вийти з проекту. У 2012 році вона погодилася продати актив індійської ONGC, але «Казмунайгаз» має право заблокувати угоду, викупити частку американців і розпоряджатися нею на свій розсуд.
Влітку 2013 року на Кашагані повинен початися видобуток нафти – це відбудеться з восьмирічним відставанням від початкового плану. Як зазначає Bloomberg, за цей час проект зажадав у два рази більших інвестицій, ніж передбачалося раніше.
Китай активно скуповує родовища по всьому світу, прагнучи знизити залежність від імпортних ресурсів. У 2006 році Китай і Казахстан відкрили нафтопровід потужністю 240 тисяч барелів на добу, в даний час він розширюється до 400 тисяч барелів.
Кашаган відноситься до категорії супергігантських нафтогазових родовищ. За останніми оцінками, добовий видобуток на родовищі складе до 370 тисяч барелів. Восени минулого року Кашаган був названий найдорожчим енергетичним проектом у світі: вартість його розробки досягла 116 мільярдів доларів.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас