Новий план Міндоходов: ставка ПДВ - 9% плюс податок з обороту 1-2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий план Міндоходов: ставка ПДВ - 9% плюс податок з обороту 1-2%

Казна та Політика
5902
Міндоходів має намір серйозно змінити систему стягнення податку на додану вартість. Міністерство пропонує з 1 січня 2014 року встановити базову ставку ПДВ на рівні 9% замість передбачених Податковим кодексом 17%. Але для платників ПДВ буде введено додатковий податок – з обороту. Його ставка складе 2% – для операцій на території України, і 1% – для імпортних операцій.
Всі ці пропозиції містяться в законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо подальшого удосконалення оподаткування податком на додану вартість», розробленому Міндоходов (є в розпорядженні Forbes).
Законопроект офіційно ще не переданий на розгляд комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики. «Він є тільки у деяких депутатів, – зазначає нардеп від Партії регіонів, голова профільного підкомітету Олександр Долженков. – Але багато хто (парламентарі. – Forbes) про нього чули і обговорюють».
Реформа ПДВ, затіяна Міндоходів – це частина масштабної кампанії з перегляду ставок основних податків, зокрема – єдиного соціального внеску та прибуткового податку.
Ідея введення податку з обороту виникла ще торік – тоді обговорювалася ставка в 2,5%. У відомстві підрахували, що це забезпечить бюджету додаткові 54 млрд гривень. Ставка податку в 2% додасть близько 43 млрд гривень надходжень.
Однією рукою дає, іншою забирає
Нову ініціативу Міндоходів стримано оцінюють парламентарі і різко негативно – бізнес. «На мій погляд, враховуючи стан економіки та державних фінансів, зараз не час для експериментів», – вважає голова комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник.
Претензії з боку бізнесу зводяться до наступного: зниження ставки податку на додану вартість ніякого полегшення не принесе, оскільки держава все одно ПДВ не компенсує. «Замість цього податку взагалі планують ввести векселі, зате податок з обороту будуть стягувати, – обурюється нардеп від Партії регіонів, почесний президент машинобудівного концерну « Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв. – Я категорично проти: не можна це приймати! »
Податок з обороту і ПДВ нараховуються з однієї й тієї ж бази – обсягу реалізації, тому фактично бізнес зіткнеться з подвійним оподаткуванням, констатує директор з фінансів та стратегії сільськогосподарської компанії «Маїс» Андрій Анпілов, який раніше працював у великих агрохолдингах «Агротон» і Harveast.
«Плюс це несе з собою додаткові організаційні витрати – адміністрування ще одного податку, звітність по ньому і т.д.», – додає він. За словами Анпилова, розраховувати на зменшення податкового навантаження або хоча б збереження статус-кво в результаті затіяної Міндоходів реформи наївно. «Уряд однією рукою дає – знижує ставку ПДВ, а інший відбирає – вводячи податок з обороту, – говорить Анпілов. – Сума змінюється не на нашу користь, що логічно, враховуючи стан бюджету».
Півмільярдний резерв
Поряд із введенням нового податку з обороту Міндоходів збирається позбавити частини пільг книговидавців і сільгоспвиробників – галузі, які звільнені від сплати ПДВ.
У вітчизняному сільському господарстві – це одна з найбільш великовагових і ефективних пільг, розмови про перегляд якої ведуться вже кілька місяців. До останнього часу робочим варіантом вважалося введення для сільгоспвиробників ставки податку на додану вартість на рівні 7%. «Від цього варіанту вирішили відмовитися, оскільки він викликав різкий опір бізнесу», – пояснило Forbes джерело в Міндоходів. Що ж міністерство Олександра Клименка має намір запропонувати аграріям натомість?
Крім того, що сільгоспвиробники повинні будуть нарівні з усіма платити податок з обороту, їм доведеться поділитися і частиною пільг з ПДВ. Податківці, як і раніше, звільняють аграріїв від сплати ПДВ, але із застереженням: тепер 90% позитивної різниці (між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом), яка залишиться після поточного періоду, компанії будуть акумулювати на своїх спеціальних рахунках і зможуть використовувати для власних виробничих цілей , як і раніше. А інші 10% позитивної різниці підлягатимуть відрахуванню до держбюджету.
Враховуючи, що зараз за ставкою ПДВ у 20% ця пільга дозволяє акумулювати в масштабах галузі 13-14 млрд гривень щорічно, при ставці в 9% сума скоротиться до 6 млрд гривень. З яких аграрії змушені будуть повернути в казну десяту частину – близько 600 млн гривень. «По суті, держава вводить додатковий збір до бюджету», – констатує керівник департаменту міжнародної торгівлі Адвокатського об’єднання «Волков і Партнери» Андрій Заблоцький.
Представники агросектору відзначають, що ця пропозиція в законопроекті не тільки гірше існуючої системи, а й попередньої ідеї Міндоходов. «Ставка податку на додану вартість на рівні 7% за умови відшкодування експортного ПДВ була б економічно більш вигідна агросектору, ніж поточний проект», – стверджує Анпілов.
Анна Ковальчук, Катерина Сиченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас