Україна приступила до спотових закупівель зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна приступила до спотових закупівель зерна

Аграрний ринок
513
З 21 червня ПАТ Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) почало закупівлю зерна нового врожаю, йдеться в повідомленні корпорації.
Спотовими закупівлями займатиметься Головний торгово-експортний філія корпорації за участю 44 зерноприймальних підприємств, у тому числі Миколаївського портового елеватора та Одеського зернового терміналу.
Повідомляється, що станом на 25 червня закупівельна ціна на зерно в портах становила: на Миколаївському портовому елеваторі – ячмінь 1740 грн / т, пшениця 2-го класу -1800 грн / т, 3-го класу – 1740 грн / т і 4 ,5,6-го – 1630 грн / т, на Одеському зерновому терміналі – ячмінь 1780 грн / т, фуражна пшениця – 1650 грн / т. Ціна ячменю на базисі EXW (закупівля на лінійних елеваторах) становила 1480 грн / т.
Нагадаємо, що ДПЗК в 2012 році домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про надання їй кредиту в розмірі $ 1,5 млрд, який планувалося використовувати на спотові і форвардні закупівлі 4 млн тонн зерна (по 2 млн тонн на умовах форварда і за прямими контрактами) для подальшого його постачання в Китай.
Оператором з китайського боку за даним контрактом, розрахованим на 15 років, виступила Китайська національна корпорація машинної промисловості і генеральних підрядів. Передбачалося, що виділені кошти – це тільки перший транш, а надалі китайською стороною буде виділено ще $ 1,5 млрд на проекти зрошення та розвитку зернової логістики.
Варто відзначити, що вже зараз Україна є досить помітною фігурою на ряді сільськогосподарських ринків. Так, за даними Мінагрополітики, її частка у світовому виробництві соняшникової олії на даний момент складає 25%, зерна – 9,2%. У Інвестиційному центрі Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) стверджують, що Україна до 2021 року може зайняти шосту позицію серед світових експортерів пшениці за умови, що поставки цієї культури будуть не менше 14 млн тонн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас