У Росії запустили онлайн-калькулятор пенсій: чиновники переводять росіян на трудодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії запустили онлайн-калькулятор пенсій: чиновники переводять росіян на трудодні

Світ
929
Міністерство праці та соціального захисту РФ (Минтруд) представило нову пенсійну формулу, введення якої передбачається з 1 січня 2015 року.
Формула розроблялася в рамках пенсійної реформи і передбачає виплату громадянам двох видів пенсій: страховий з розрахунком пенсійних прав на базі індивідуального коефіцієнта і урахуванням фіксованого платежу; та накопичувальної, порядок обчислення якої не змінюється. Фіксований платіж, нагадаємо, це аналог базової частини трудової пенсії по старості, в поточному році його розмір становить 3610,31 рублів.
Таким чином буде здійснено заміну рублевих зобов’язань держави перед майбутніми пенсіонерами на зобов’язання в абстрактних коефіцієнтах, які нагадують відомі трудодні. Грошовий еквівалент цих трудоднів буде залежати від поточного стану бюджету та економіки в цілому.
Це важливо, оскільки останні п’ять років працюючі росіяни не могли навіть приблизно уявити розмір своєї майбутньої пенсії. Тепер же на сайтах відомств можна оцінити умовний розмір пенсії в цінах 2013 року.
Одна з основних новацій – заміна рублевих зобов’язань держави перед майбутніми пенсіонерами на зобов’язання в абстрактних коефіцієнтах, які нагадують відомі трудодні. Грошовий еквівалент цих трудоднів буде залежати від поточного стану бюджету та економіки в цілому.
Трудова пенсія розпадається на три компоненти: базову, страхову й накопичувальну. Щоб отримати право на трудову пенсію, потрібно відповідати вимогам щодо стажу і сплаченим внескам. Мінімальний стаж буде збільшено з 5 до 15 років.
Збільшення стажу буде поетапним: починаючи з 2015 року за формулою “плюс один рік”. Зарплата, з якої сплачуються внески до пенсійної системи, повинна бути не нижче двох мінімальних розмірів оплати праці. З 1 січня 2013 року один МРОП в Росії встановлений на рівні 5,2 тис. рублів на місяць.
За словами глави ПФР Антона Дроздова, основні положення нової формули узгоджені, за винятком порядку індексації вартості річного пенсійного коефіцієнта.
Крім того, тепер на сайтах Пенсійного фонду та Мінпраці можна оцінити умовний розмір пенсії в поточних цінах. Чиновники пояснили, що так званий “пенсійний калькулятор” допоможе людині самій визначити свою пенсійну стратегію. Додаток дозволяє розрахувати умовний розмір пенсії в цінах 2013 як за чинною пенсійною формулою, так і за формулою, яка в даний час розробляється урядом.
Нагадаємо, черговий проект пенсійної реформи поки знаходиться в уряді і проходить громадські слухання, які триватимуть до 1 серпня. У Мінпраці запевняють, що при переході на нову систему люди виграють, особливо ті, хто мали великий трудовий стаж, а при правильному виборі стратегії росіяни зможуть отримувати пенсію і в 70 тисяч рублів.
Проте росіяни поки не активно користуються своїм правом вибору тарифу страхового внеску на накопичувальну частину пенсії. Цією можливістю, як повідомив 20 червня прем’єр-міністру Дмитру Медведєву глава Пенсійного фонду Антон Дроздов, скористалися не більше 2 млн осіб.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас