Міністр енергетики: Газпром перешкоджає Україні отримувати газ зі Словаччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр енергетики: Газпром перешкоджає Україні отримувати газ зі Словаччини

Енергетика
523
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький почасти підтвердив відомості про те, що російський Газпром блокує імпорт в країну газу зі Словаччини.
“Я остаточно не прокоментую, але в деякій мірі ця інформація вірна”, – повідомив він журналістам у вівторок у Люксембурзі, коментуючи питання про те, чи відповідають реальності відомості, що Газпром заважає організації поставок природного газу в Україну із Словаччини.
Зазначимо, що Україна імпортує газ з території Польщі та Угорщини, оскільки сама контролює ГТС на даних ділянках. Запустити поставки газу через територію Словаччини німецькою RWE поки не вдається не через брак технічних можливостей, а через російський Газпром, який фактично зупиняє постачання, відмовляючись узгодити заявку на реверс газу в Україну.
Подібна можливість у Газпрому є відповідно до контракту з Нафтогазом від 19 січня 2009, який включає право російського монополіста виконувати функції оператора української ГТС на даному відрізку до кордонів Євросоюзу.
Головний виконавчий директор RWE Supply & Trading GmbH Стефан Юдіш поскаржився, що такий стан справ суперечить європейському законодавству. Відзначається, що в ЄС прагнуть гарантувати недискримінаційний доступ до мереж. Так, в Європі ніхто, будучи вантажовідправником (продавцем), одночасно не може керувати транспортної системи (бути власником ГТС або керуючої транспортною компанією, тобто транзитером)”.
Головний виконавчий директор RWEST повідомив, що компанія спробувала спільно зі словацьким оператором мережі Eustream два рази провести тестову прокачку з території Словаччини, проте зробити цього не вийшло, тому що оператор мережі відмовляється узгодити заявку.
Він пояснює, що потік газу, що проходить через кордони ЄС, оформляється експортуючим оператором мережі від імені продавця як заявка, що в новій європейській термінології називається matching (узгодження обсягів і термінів поставки). Таким чином, одна компанія має намір поставити певний обсяг газу в певний період, а оператор мережі, що імпортує, повинен його отримати.
“Цей matching був двічі відхилений, а саме – на відрізку Вельке Капушани (Словаччина) – Ужгород. Але ми в цьому процесі не беремо участь. Оператор мережі, словацька Eustream, нам тільки повідомила, що matching не функціонує, оскільки партнерський оператор мережі його відхилив”, – розповів Юдіш.
При цьому Юдіш підкреслив, що “технічно реверс взагалі не є проблемою”: “Ні технічних причин, за якими імпорт газу в Україну не може йти з боку Словаччини”.
Додамо, що гарантувати вільний доступ до мереж Словаччина повинна як член ЄС (в рамках реалізації Другого і Третього енергетичних пакетів), а Україна – як учасник Енергетичного співтовариства (розділяючи функцій вантажовідправника і оператора мережі, тобто власника газу і транзитера).
Крім того, підписання договору між Укртрансгазом і Eustream про постачання газу в Україну з Євросоюзу по словацькому маршрутом очікується на початку липня, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.
Він додав, що договір дозволить гарантувати постачання газу через Словаччину в обсязі 10-20 млрд кубів.
Раніше польські ЗМІ писали, що розроблена Нафтогазом і німецькою компанією RWE схема дозволяє обходити Україні монополію Газпрому – російська газова зброя обернулася проти РФ бумерангом.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас