Президент Узбекистану назвав ледарями гастарбайтерів, що їдуть до Росії "за шматком хліба" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Узбекистану назвав ледарями гастарбайтерів, що їдуть до Росії "за шматком хліба"

Світ
733
Президент Узбекистану Іслам Карімов незадоволений своїми співвітчизниками, що у пошуках кращого життя виїжджають з країни. Своїх співгромадян, працюючих на заробітках у Росії, він назвав ледарями.
“В Узбекистані зараз лінивих мало. Я вважаю ледарями тих, хто їде до Москви і підмітає там вулиці. Відчуваєш огиду, що узбеки їдуть туди за шматком хліба. В Узбекистані ніхто не вмирає від голоду” – заявив Карімов.
Він розповів, як, працюючи в Москві кілька років тому, їздив на ринок і подавав місцевим жебракам. В Узбекистані ж, за його словами, немає людей, які просять милостиню. “Зараз не знайдеш жебраків, навіть якщо будеш шукати їх”, – зазначив він і запитав у журналіста телеканалу, чи бачив той жебраків в Джізак. Кореспондент відповів, що не зустрічав їх.
“Узбецький народ відрізняється від інших честю і гідністю. Адже це (жебрацтво) порівнянно зі смертю. Я називаю таких ледарями, тому що, бажаючи заробити великі гроші, вони їдуть туди і ганьблять всіх нас”, – уклав Карімов.
Карімов і раніше висловлював жаль з приводу того, що громадяни Узбекистану безчестять свою країну: “Ганьба нації, якщо наші люди можуть тільки двірниками працювати”, – заявив він після інциденту з вбивством у Москві узбецького мігранта в січні цього року.
За даними Федеральної міграційної служби Росії, громадяни Узбекистану становлять більшу частину іноземців, що проживають в Росії (2,5 мільйона з 10,5). Згідно з відомостями Банку Росії, трудові мігранти з Узбекистану в 2012 році перевели на батьківщину близько 6 мільярдів доларів, що на 33% більше, ніж у 2011 році. За обсягом відправлених грошей за ними слідують таджики (близько 3,9 мільярда) і українці (близько 2,9 мільярда). При цьому в статистиці враховуються лише банківські перекази, а в реальності сума грошей, перевезена гастарбайтерами в їх рідні країни, набагато більше.
Зазначимо, чиновники міграційної служби нарікають на часте порушення мігрантами трудового законодавства. Депутати Держдуми Олексій Журавльов та Сергій Жигарев розробили законопроект, за яким прибувають до Росії на заробітки іноземці повинні будуть заздалегідь оплачувати за спеціальними векселями свою можливу депортацію. При легальному виїзді гроші їм будуть повертатися. Глава ФМС Костянтин Ромодановський недавно пообіцяв ввести “міграційні пости” на залізничних вокзалах.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас