Криза подовжує тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза подовжує тінь

Казна та Політика
1517
Тіньова економіка в Євросоюзі за час кризи зросла в кілька разів і налічує 3600 злочинних синдикатів. Ринок підробок простягається від продуктів харчування і побутової хімії до літакових запчастин, множаться хакерські атаки на банки та фірми з незаконного повернення ПДВ. У Росії тіньовий сектор зростає не тільки в кризу і в середньому в 3,5 рази вище, ніж по G7.
Тривала фінансова криза в країнах Євросоюзу призвела до зростання злочинності, повідомив глава Європолу Роб Уейнрайт виданню Financial Times. Кількість злочинних організацій в ЄС оцінюється в 3600. Вже перші роки економічної рецесії збільшили оберти тіньової економіки майже вдвічі, до 2 млрд євро.
«Деякі (злочинні групи) представляють собою транснаціональні корпорації, оскільки мають представників 60 і більше країн», – розповів Вейнрайт. Злочини самого різного характеру відбуваються в самих різних секторах, і за цим стоять самі різні люди.
Особливо зріс ринок підробок. Падіння купівельної спроможності збільшило інтерес до більш дешевших товарів і змусило змиритися з думкою про те, що придбана річ може бути підробкою.
Товари високої цінової категорії, такі як сумки від Gucci або елітні сорти шампанського, підробляли і до кризи. Тепер підробляється все: починаючи від медикаментів, продуктів харчування і побутової хімії і закінчуючи деталями літаків. Частка підробок, що становлять загрозу здоров’ю (в першу чергу це їжа і ліки) у загальному обсязі підробок зросла з 14,5%, характерних для докризового ринку, до 28,6% в 2011 році. Підробки, за словами Уейнрайта, небезпечні не тільки для людини, але і для економіки, оскільки заважають її відновленню.
Прагнення компаній скоротити витрати на робочу силу призводить у кращому випадку до зростання незаконної зайнятості населення і порушення норм мінімальної оплати праці, в гіршому – до розвитку і поширення ринку торгівлі людьми.
Процвітають різні види податкового шахрайства – це відповідь бізнесу на урядову боротьбу з кризою у вигляді підвищення податків. Таке рішення було прийнято, наприклад, у Великобританії, де ставку податку на додану вартість (ПДВ) у 2011 році підняли з 17,5% до 20%, що зробило схеми незаконного повернення ПДВ ще більш затребуваними.
У Росії тіньова економіка, згідно з нещодавно опублікованим дослідженням Global Financial Integrity, традиційно вище середнього по країнах G7 в 3,5 рази.
Її оборот неухильно підвищується (за винятком 2002 года) в рублевому вираженні незалежно від криз і з 2009 року зростає у відношенні до ВВП. Так, в 2009 році вона оцінювалася в 27,7% ВВП, а в 2011 році – в 35%. У середньому за період з 1994 року по 2011 рік тіньовий сектор становив 46% ВВП. Дослідники відзначали, що цей тіньовий сектор економіки Росії сам продукує все нові нелегальні фінансові потоки. Автори назвали це «ефектом снігової кулі», відповідно до якого тіньова економіка і незаконні потоки «будуть продовжувати рости все більш швидкими темпами, поки цьому не завадять політичні заходи та інститути».
Колишній глава Мінекономрозвитку Андрій Бєлоусов оцінює кількість зайнятих у тіньовому секторі в Росії в 20 млн осіб, це число він згадував на петербурзькому економічному форумі. Віце-прем’єр Ольга Голодець вважає, що їх удвічі більше. У квітні вона уточнювала, що з 86 млн працездатного населення Росії «в секторах, які нам видні і зрозумілі, зайнято всього 48 млн чоловік». «Всі інші незрозуміло де зайняті, чим зайняті, як зайняті, – зізналася віце-прем’єр. – Ці люди створюють серйозні проблеми для всього суспільства».
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас