Депутати зробили перший крок до заборони телеканалів з ​​офшорними засновниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати зробили перший крок до заборони телеканалів з ​​офшорними засновниками

Казна та Політика
536
Верховна Рада має намір ввести заборону на створення і діяльність телерадіоорганізацій, засновником або власником яких є юридична або фізична особа (нерезидент), що діє в Україні, але зареєстрована в офшорній зоні.
За відповідний законопроект № 2731 у першому читанні проголосували 273 депутати при мінімально необхідних 226.
Рада має намір визначити підстави для відмови у державній реєстрації ЗМІ, якщо засновником порушуються гарантії проти монополізації друкованих засобів масової інформації.
Зокрема, така відмова може бути у випадку, якщо фізична або юридична особа сама або через пов’язаних осіб володіє частками (паями, акціями), які забезпечують досягнення 50 і більше відсотків голосів у вищому органі юрособи, що є засновником (співзасновниками) друкованого ЗМІ.
Рада має намір встановити, що пов’язаними особами є юридична або фізична особа, яка здійснює контроль за засновником друкованого ЗМІ, а також юрособа, яку засновник контролює.
У разі якщо одним із співзасновників друкованого ЗМІ є фізособа, пов’язаними з ним особами вважаються також члени його сім’ї (чоловік, дружина, діти і батьки, мачуха та вітчим), спільно з якими вона здійснює контроль за друкованим засобом масової інформації.
Крім того, Національній раді з питань телебачення і радіомовлення пропонується додатково доручити контролювати виконання цієї вимоги щодо власників ТРК.
Також, згідно із законопроектом, передбачається, що кожен випуск продукції інформаційних агентств повинен містити в тому числі і відомості про засновника (співзасновників).
У друкованих ЗМІ пропонується вказувати прізвище та ініціали особи, відповідальної за випуск окремого номера видання.
Згідно з пояснювальною запискою, законопроект розроблено з метою забезпечення належної реалізації рекомендацій Парламентської асамблеї Ради Європи щодо забезпечення прозорості власності ЗМІ в Україні.
Як повідомлялося, депутати Ради, члени фракції “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” Микола Томенко та Микола Княжицький пропонують парламенту зобов’язати телерадіокомпанії розкривати інформацію про реальну структуру власності та надавати відомості про фактичних власників компанії при отриманні ліцензії на мовлення.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас