Курченко - про продаж медіахолдингу UMH group — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курченко - про продаж медіахолдингу UMH group

Особисті фінанси
3387
Після оголошення про купівлю Сергієм Курченко медіахолдингу UMH Forbes звернувся за інтерв’ю до покупця. Станом на 11.30 21 червня прес-секретар групи ВЕТЕК Олена Мочалова-Колесник повідомила, що Курченко готовий до очної зустрічі з кореспондентом Forbes і зараз узгоджує час інтерв’ю. Вона надіслала письмові відповіді Курченко на 14 питань. Forbes опублікував їх із збереженням авторського стилю та пунктуації.
– Чому ви вирішили придбати холдинг UMH, хоча раніше казали, що не збираєтеся купувати медіаактиви?
- Ми шукаємо новий напрямок для бізнесу, медіахолдинг показує хороший рівень EBITDA і окупності, він другий за оборотами в Україні, входить в 15 в СНД і має великий потенціал для зростання. Крім того, в ньому значну частку займає сегмент інтернету, який в найближчі роки, «вибухне», в хорошому сенсі цього слова.
– Для чого ВЕТЕК потрібен медіабізнес? Які у вас плани щодо його розвитку? Якими непрофільними бізнесами ви ще цікавитесь?
- Ми розглядаємо медіа бізнес, в першу чергу як інвестицію засобів. Наша перша мета – це отримання і збільшення показника повернення на вкладений капітал. Ми плануємо розвивати існуючі бренди і розширювати лінійку медіа-продуктів. На даний момент ніякими іншими непрофільними бізнесами не цікавимося. Однак бізнес є бізнес, незалежно від того що він виробляє, насіння або автомобілі, головне його завдання приносити прибуток. Нас цікавлять перспективні і прибуткові напрямки.
– Як довго тривала операція? І чи можете ви назвати суму, за яку був придбаний UMH?
- Переговори тривали менше місяця. Суму придбання назвати не можу, але вона є комфортною для продавців і досить адекватною з нашої точки зору.
– Яким чином буде профінансовано угода? Це кошти групи або позикові?
- 50 на 50, частина грошей групи, частина банківського фінансування.
– Чи огоджено продаж Forbes з американським видавцем?
- Американським видавцем підписано тристоронню угоду: між нами, UMH і Форбсом, про те що власники бренду підтримують нового акціонера, при дотриманні нами всіх журналістських стандартів та редакційної політики шанованого всіма видання.
– Чи не було у нього питань по репутаційним ризикам і походженню капіталу? Як ви доводили американському видавцеві, що походження вашого капіталу легітимне?
- Це наші внутрішні переговори, в будь-якому випадку ми б не підписали такий договір якби не пройшли необхідні процедури. Ми маємо достатню прибутковість і кредитні лінії для того щоб підписувати контракти з провідними європейськими, російськими, американськими компаніями і банками.
– Як зміниться редакційна політика Forbes після зміни власника?
- Ніяк. Редакційна політика – це відповідальність працюючої команди і перебуває під контролем головного офісу Форбса в США.
– Forbes першим опублікував розслідування про вас і компанії «ГазУкраіна». Чи можете ви гарантувати, що після того, як придбаєте це видання, в ньому будуть з’являтися розслідування про вашу групу і її діяльності?
- Як я говорив раніше, це бізнес, а розслідування – його частина, перешкоджати його розвитку ми не будемо.
– Володимир Федорин заявив, що покине проект в жовтні поточного року. Ви вже вирішили, хто буде новим головним редактором Forbes?
- Вибір і затвердження редактора – це прерогатива власника бренду та ліцензії. Ми цінуємо і глибоко поважаємо як роботу діючої команди Форбса, так і всього UMH. Також ми поважаємо їхні думки і рішення, в тому числі некомфортні для нас. Однак, ще раз повторю – ми зацікавлені в зростанні UMH як бізнесу, без розвитку бренду і підтримки стандартів це неможливо.
– Коли вийшло розслідування «Газовий король всієї України», ви і група компаній «ГазУкраіна» надсилали на адресу редакції листа з погрозою судових позовів, де заявляли про те, що журнал завдав збитків вашої ділової репутації. Для чого вам видання, яке ганьбить ваше ім’я?
- По перше, ВЕТЕК сьогодні не має жодного відношення до вами названої групі. Від себе можу додати, що судові позови – це нормальна практика у всьому світі.
– Не секрет, що до публікації в Forbes в ЗМІ не було жодної згадки про вашу компанію і про вас особисто. При тому, що в інтерв’ю «Корреспонденту» ви заявляли, що працюєте в бізнесі вже давно, і в 2008 році оборот вашої компанії становив $ 300 млн. Чому ви боялися публічності? Вам не здається дивним, що бізнес з оборотом в $ 300 млн виявився непоміченим?
- Це трейдерський бізнес, в основному B2B. Наш бізнес не вимагав від нас публічності, ми спілкувалися з усіма покупцями і продавцями на ринках, яких були присутні. І цього було достатньо.
– У скільки ви в даний час оцінюєте свій статок? Як ви думаєте, чому Forbes не включив вас до рейтингу найбагатших?
- Мій статок можна простежувати виходячи з моїх активів. Я не стою на місці, розвиваюся, група компаній постійно зростає.
По рейтингу відповім чесно – ми не дали вчасно дані в вашу редакцію. Надалі сподіваємося знайти порозуміння і вибудувати ефективний обмін інформацією.
– Яке відношення ви маєте до групи компаній ВЕТЕК? ТОВ ВЕТЕК належить одному з ваших менеджерів Андрію Кошелю. Яка ваша роль в групі? Акціонером яких компаній, що входять до групи, ви є?
- Я заснував цю групу і є головою наглядової ради ГК ВЕТЕК, є бенефіціаром материнських компаній.
ТОВ Ветек була створена як тимчасовий інструмент для роботи на ринку України, найближчим часом її буде переведено в єдину структуру холдингу.
– Операція з придбання вами Одеського НПЗ досі не завершена. За рахунок яких коштів ви в такому випадку купуєте УМХ?
- Це неправда. Не розумію звідки у вас такі дані.
Також ми повністю оплатили суму угоди по Одеському НПЗ, зараз закінчуємо формальні моменти і переговори з російською “Транснефтью” та українською “Укртранснафтою” про прокачування нафти на підприємство.
На питання про фінансування УМХ я відповів вище.
Севгіль Мусаева
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас