Європі не вдасться повторити американську сланцеву революцію - міжнародне енергоагентство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європі не вдасться повторити американську сланцеву революцію - міжнародне енергоагентство

Енергетика
662
Глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Марія ван дер Хувен вважає, що “революцію сланцевого газу” в Північній Америці навряд чи вдасться відтворити ще десь у світі. У той же час її вплив буде відчутним завдяки збільшенню поставок скрапленого газу на світовий ринок.
Виступаючи в Санкт-Петербурзі в Росії, вона розповіла про основні перешкоди, які завадять розробці сланцевого газу в Європі та Китаї, повідомляє МЕА.
Тому прогнозований початок експорту зрідженого газу з США і Канади буде мати найбільший вплив на світові газові ринки. “Північноамериканська революція вплине на газові ринки переважно через зростання експорту на ринок зрідженого газу, а не шляхом поширення самої революції”, – сказала ван дер Хувен.
“Ринок зрідженого газу тісний – додаткові поставки (з Північної Америки) будуть вітатися. Це посилить енергетичну безпеку”, – додала вона. На думку ван дер Хувен, США просуваються вперед – це не займе роки. Вони стануть експортером зрідженого газу.
Ван дер Хувен також розповіла про перешкоди для реалізації потенціалу сланцевого газу в Європі та Китаї. “Існують перешкоди: складна геологія, щільність населення, питання води та нормативні бар’єри”, – зазначила вона. За її словами, Китай подолає ці виклики, проте до 2020 року зростання видобутку газу в Китаї буде відбуватися за рахунок інших джерел, таких як метан вугільних пластів і газ ущільнених порід, але не сланцевий газ.
У Європі серед найбільших перешкод – щільність населення, регуляторні правила і відмінна від США геологія. Польща, наприклад, стане добувачем сланцевого газу, однак обсяг, який вона зможе добути, буде дуже малий у порівнянні з видобутком на родовищі Eagle Ford в США, сказала глава МЕА.
“Однак, що б не трапилося зі сланцевим газом в Росії, Китаї або США, це матиме вплив на світову промисловість”,- додала вона.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас