НБУ може використовувати емісію грошей для забезпечення зростання промвиробництва - аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може використовувати емісію грошей для забезпечення зростання промвиробництва - аналітики

Казна та Політика
1038
Більш активне використання механізмів кредитної емісії (збільшення грошової маси країни) з боку Національного банку можливе для забезпечення зростання промвиробництва, вважають аналітики «Українського кредитно-рейтингового агентства» (UCRA).
«Ми не виключаємо більш активного використання механізмів кредитної емісії з боку регулятора. У той же час, незважаючи на певне пом’якшення грошово-кредитної політики (облікова ставка і ставки рефінансування з 10 червня знижені на 0,5 п.п.), використання грошової емісії з метою підтримки економічного зростання є складним у зв’язку з підвищенням інфляційних і девальваційних ризиків економіки, і вимагає належного контролю за використанням коштів банками і реальним сектором», – йдеться в повідомленні.
Як відзначили експерти агентства, падіння промислового виробництва в січні-травні 2013 року свідчить про посилення негативних тенденцій у реальному секторі. «В умовах обмеженого попиту на зовнішніх товарних ринках (за 4 місяці 2013 обсяг експорту скоротився на 0,9%), роль державної (в т.ч. фінансової) підтримки стратегічних галузей буде лише посилюватися, що частково компенсує вплив зовнішніх шоків», – йдеться в повідомленні.
В даний час, як відзначають аналітики, участь Національного банку у фінансуванні економіки залишається обмеженою, що підтверджується низьким показником рефінансування банків по всіх інструментах за 5 місяців поточного року в 14,5 млрд грн. Обсяг ОВДП на балансі НБУ за цей період виріс на 20% – до 126,9 млрд грн, в той час як грошова база зросла лише на 1,3%, грошова маса – на 0,4%.
Як повідомлялося, промвиробництво в Україні в травні скоротилося по відношенню до квітня 2013 року на 5,6%, а по відношенню до травня 2012 року – на 9,3%. При цьому темпи падіння промвиробництва за п’ять перших місяців 2013 прискорилися до 5,2% з 4,2% за чотири місяці 2013 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас