У Туреччині нове побоїще з газом і водометами поліції і протестувальниками (ФОТО, ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Туреччині нове побоїще з газом і водометами поліції і протестувальниками (ФОТО, ВІДЕО)

Світ
1533
У Туреччині в минулу неділю відбулися чергові сутички протестувальників з поліцією: затримані сотні людей, в тому числі, за деякими відомостями, громадянин Росії. У Стамбулі поліція затримала 441 учасника антиурядових заворушень, повідомляє агентство Reuters. Правоохоронці знову застосували водомети і сльозогінний газ, щоб розігнати тисячі демонстрантів, які пізно ввечері з прилеглих вулиць намагалися прорватися на площу Таксим.
У понеділок влада відкрила для пішоходів закритий у вихідні доступ на Таксим, проте рух транспорту по площі поки обмежено, повідомляє турецький телеканал NTV. Також знову запрацювала станція метро, ​​розташована на площі.
Акції протесту, що час від часу переходять у запеклі сутички в поліцією, почалися в Стамбулі 28 травня з мітингу на захист парку Гезі, розташованого неподалік від площі Таксим. Спочатку демонстранти ратували за збереження парку і проти знесення культурного центру Ататюрка, пізніше мітинги придбали антиурядовий характер.
В Анкарі напередодні теж пройшла акція на підтримку протестувальників в парку Гезі. За даними CNN Turk, затримані 105 осіб, у тому числі росіянин і громадянин Ірану. У посольстві РФ в Анкарі з’ясували, що затриманий співвітчизник живе в Туреччині з 2000 року. “Він постійно живе в Туреччині. Це дитина від першого шлюбу, зараз його мати одружена з громадянином республіки”, – пояснили ІТАР-ТАРС в дипмісії.
За даними дипломатів, чоловік був затриманий разом з групою демонстрантів, але, опинившись в поліції, нібито не захотів, щоб російське посольство було проінформоване про нього. Агентство відзначає, що у зв’язку з напруженою ситуацією в країні і інформацією, що надходить про участь активістів з-за кордону у заворушеннях, поліція підозріло ставиться до всіх іноземців, які перебувають у зонах сутичок чи серед маніфестантів.
Влада не дозволяє іноземним журналістам без спеціальної прес-карти вести професійну діяльність у зонах напруженості. Крім того, правоохоронці періодично зупиняють і туристів для перевірки документів.
Заворушення в турецькій столиці тривали з полудня неділі до пізньої ночі. Напередодні вдень власті Анкари опублікували заяву, в якій заборонили будь-які демонстрації, ходи та інші акції на центральних вулицях столиці, зокрема, на головній площі міста Кизилаї, пообіцявши інакше жорстко розганяти мітинги, передає РИА “Новости”. Тоді протестувальники перемістилися в район Чанкая, де побудували барикади. Поліція, як і було обіцяно, застосувала газ і водомети.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас