$ 3 трлн - ціна невизначеності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

$ 3 трлн - ціна невизначеності

Валюта
1678
Розпочатий тиждень буде цікавий і самітом G8, і Петербурзьким економічним форумом, але головною подією для фондових ринків стане засідання Федрезерву США, результати якого будуть відомі в середу. Учасники ринку вважають, що ставка не буде підвищена і глава ФРС Бен Бернанке заспокоїть ринок щодо продовження державного стимулювання.
В понеділок вранці на азійських майданчиках спостерігається підвищення котирувань: зведений індекс MSCI Asia Pacific додав 0,7%, гонконгський HangSeng в плюсі на 1,3%, японські Topix і Nikkei 225 ростуть на 2%. Серед рідкісних винятків південнокорейський Kospi, який втрачає 0,5%.
Минулий тиждень для російського ринку був не найвдалішим: індекс ММВБ втратив 3,2%, індекс РТС – 1,5%. «Примітно, що минулий тиждень став шостим поспіль тижнем падіння індексу РТС. Понад шість тижнів поспіль індекс РТС знижувався лише в кризові 1998 і 2008 роки, що в принципі дозволяє очікувати або паузи в зниженні цього фондового індикатора, або його стрибок вгору», – зазначає аналітик “Промсвязьбанк” Олег Кроків.
Відтік капіталу продовжився і посилився. За даними Emerging Portfolio Fund Research (EPFR), за тиждень, що закінчився 12 червня, російські фонди втратили $ 223 млн. Тижнем раніше відтік склав $ 117 млн.
Новий тиждень буде насичений зустрічами на вищому рівні. У понеділок-вівторок у Північній Ірландії відбудеться саміт «групи восьми». У четвер у Санкт-Петербурзі почне роботу міжнародний економічний форум. На п’ятницю призначено зустріч міністрів фінансів Євросоюзу.
У понеділок з’являться дані з торговельного балансу єврозони. У вівторок в США вийдуть індекс споживчих цін і дані по будівництву нових будинків, у четвер – традиційна тижнева динаміка звернень за допомогою з безробіття в США, продажі будинків на вторинному ринку, індекс випереджальних економічних показників і індекс виробничої активності ФРБ Філадельфії.
Але головна подія не тільки тижня, але навіть всього останнього місяця – засідання комітету з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи США, підсумки якого стануть відомі в середу (у ніч на четвер за московським часом). Ринки перебувають у напруженому очікуванні рішення за ставкою рефінансування або по масштабній програмі викупу облігацій, відомій як «третє кількісне пом’якшення», так само як коментарів з ним.
Після заяви Бена Бернанке 22 травня про те, що програма стимулювання може бути завершена, зі світових ринків пішло майже $ 3 трлн, підрахувало агентство Bloomberg.
Акції, що торгуються в США, втратили в ціні $ 500 млрд. Ринок став кривим дзеркалом, яке реагує спадом на статистику, що свідчить про поліпшення в економіці, оскільки це могло призвести до скорочення держпідтримки.
«На першому плані для ринків буде рішення FOMC за ставкою рефінансування, – цитує агентство стратега First NZ Capital Кріса Гріна. – Ймовірно, ФРС зробить деякі заяви, щоб заспокоїти спостережувану волатильність. Швидше за все, рішення щодо скорочення стимулювання відкладуть до вересня, але, якщо буде хоч якийсь натяк на те, що ФРС готова зробити це раніше, буде масштабна реакція».
Ще в п’ятницю в західній діловій пресі з’явилася інформація про те, що ФРС не стане посилювати монетарну політику – навпаки, спробує заспокоїти ринки.
«За очікуваннями ринку, від ФРС не має прозвучати негативних висловлювань, що сприятиме нормалізації ходу торгів і адекватного сприйняття статистики ринками», – вважає аналітик ІК «Велес Капітал» Олександр Костюков.
«Однак і при такому сценарії ризики фіксації прибутку за фактом підбиття підсумків, навіть у разі незмінності політики, будуть вельми високі», – відзначає аналітик «Атона» Олена Кожухова.
«На російській торговельній площадці в понеділок можливе незначне зростання – в межах 10-15 пунктів за індексом ММВБ. Також варто звернути увагу на перепродані акції Ощадбанку, які, при позитивній кон’юнктурі ринку, можуть повернутися в діапазон торгівлі 95-98 рублів за акцію», – вважає Костюков. «Швидше за все, відскок продовжиться, що підвищує шанси на досягнення позначки 1320 пунктів за індексом ММВБ», – прогнозує начальник відділу довірчого управління Абсолют-банку Іван Фоменко. Кожухова навіть більш оптимістична: «Індекс ММВБ в ході торгів п’ятниці розвинув корекційний відскок від досягнутого в четвер річного мінімуму і подолав психологічно важливу позначку 1300 пунктів, закріплення вище якої збільшить шанси індикатора на розвиток зростання до позначки 1360 пунктів».
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас