Наслідки корупційного скандалу: прем'єр-міністр Чехії Нечас оголосив про відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наслідки корупційного скандалу: прем'єр-міністр Чехії Нечас оголосив про відставку

Світ
624
Прем’єр-міністр Чехії Петр Нечас (на фото), соратники якого стали фігурантами корупційного скандалу, повідомив про намір подати у відставку. Політик заявив, що залишить посаду сьогодні, 17 червня, вдень.
Повідомляється, що правляча коаліція має намір висунути на вакантний пост іншу кандидатуру.
Зазначимо, що раніше Нечас категорично заперечував можливість добровільного відходу. Аргументуючи свою позицію, прем’єр заявляв, що ні він, ні його соратники не допустили нічого ганебного, а тому причин для звільнення немає.
Втім, Президент Чехії Мілош Земан дотримується іншої думки. Днями він заявив, що кабінету міністрів варто було б піти у відставку. Приводом до цього став гучний корупційний скандал, в якому замішані члени уряду.
Високопоставлених чиновників і депутатів звинуватили в перевищенні службових повноважень. Силовики затримали кількох політиків, у тому числі керівника апарату Нечаса Яну Надєву, яку вважають винуватицею розлучення прем’єр-міністра з його колишньою дружиною.
Чиновники і депутати були затримані правоохоронними органами Чехії в ході рейдів, проведених у ніч на 13 червня. У спецоперації були задіяні більше 400 поліцейських.
У ході спецоперації правоохоронці вилучили у чиновників 150 млн крон готівкою і десятки кілограмів золота. При цьому офіційних звинувачень поки висунуто не було.
Зазначимо, що Нечас виявився замішаним у ряді скандалів, починаючи ще з 2010 р., коли політик зайняв посаду прем’єр-міністра Чехії. 11 червня 2013 Нечас оголосив про розлучення з дружиною Радкою, з якою познайомився, будучи ще студентом.
Нечас, який раніше займав пост міністра праці і соціального захисту, очолює уряд Чехії з 28 червня 2010 р. Він є лідером Громадянської демократичної партії (ODS), найвпливовішої правоцентристської партії країни. До Нечаса нею керували екс-прем’єри Чехії Вацлав Клаус і Мірек Тополанек.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас