Європейські фінансисти розробили план з порятунку банків на суму до 60 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські фінансисти розробили план з порятунку банків на суму до 60 млрд євро

Казна та Політика
252
Високопоставлені чиновники фінансових відомств єврозони обговорюють порядок спрямування коштів держав єврозони Європейським механізмом стабільності (European Stability Mechanism, ESM) на відновлення проблемних банків. Верхня межа суми, як очікується, буде встановлена на рівні 60 млрд євро.
Неформальна зустріч фінансистів проходить у Римі, вона присвячена планам порятунку банківського сектора валютного блоку на випадок наступної кризи.
Будь-які домовленості, досягнуті на цьому тижні, будуть попередніми і вимагатимуть схвалення на зустрічі Єврогрупи (рада міністрів фінансів єврозони), запланованої на 20 червня.
Рішення від червня минулого року полягало у тому, щоб дозволити ESM проводити докапіталізацію банків, не передаючи кошти в кредит урядам тих держав, в яких такі банки розташовані. Тим самим керівництво єврозони хотіло розірвати зв’язок між слабкими банками та державами з проблемними бюджетами, що повинно було стати поворотним моментом в управлінні кризовими ситуаціями в єврозоні.
Проте поки неясно, як все це буде працювати, і представники різних країн ведуть запеклі суперечки про нюанси.
Країни єврозони, які вже вдавалися до зовнішньої підтримки для порятунку банківського сектора (Греція, Ірландія, Португалія, Іспанія і Кіпр), ймовірно, зможуть отримати доступ до засобів ESM. Деякі з цих країн хотіли б перевести на ESM частки в банках, які вони отримали в обмін на вливання ліквідності в фінкомпанії, причому вливання ці фінансувалися за рахунок міжнародних кредитів.
Однак навіть якщо такий переказ буде схвалений, навряд чи таким державам вдасться позбутися часток у банках у повному обсязі – через обмеження в 60 млрд євро. Допомога одним лише банкам Греції обійшлася в 50 млрд євро, тоді як фінансові установи Іспанії отримали 41,4 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас