Повістки до суду українцям будуть розсилати через SMS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повістки до суду українцям будуть розсилати через SMS

Світ
618
З 17 червня українські суди будуть розсилати учасникам процесу SMS-повістки. Послуга буде впроваджуватися поки у вигляді експерименту в Полтавській, Дніпропетровській, Закарпатській областях та Києві.
Водночас мобільну повістку отримають лише ті учасники судового процесу, які дали добро на це і залишили заявку на mail.gov.ua або оформили безпосередньо в суді. Також таке повідомлення потрібно буде роздрукувати і його долучать до матеріалів справи.
Зараз же до суду запрошують через пошту – це довше і дорожче, зазначає видання. Крім того, до кінця цього року всі суди без винятку підключать до системи відеоконференцзв’язку. На думку суддів, такі заходи скоротять розгляд справ і полегшать їм роботу.
“Повідомлення на мобільному отримають миттєво, а листи з повідомленням можуть тижнями йти до відповідача або свідка. Вони могли повертатися знову до нас, якщо адресата пошта не могла знайти” – сказав суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Олег Ткачук.
Він також висловив сподівання, що така практика приживеться. “А що стосується відеоконференцзв’язку, то це ще й в інтересах самих підозрюваних. Адже були випадки, коли на переправлення людини з ізолятора до зали суду в іншому місті йшли, з різних причин, місяці. Відповідно, справа затягувалася, в підсумку з’ясовувалося, що підозрюваний невинний. А йому ніхто не поверне ті місяці або навіть роки, що він провів під вартою”.
За його словами, на суд в онлайн-режимі підозрюваний повинен дати згоду. Він же зможе вибрати, де бути адвокату – з ним, по той бік екрана, чи в залі суду.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас